Wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met een eetstoornis

Wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met een eetstoornis

900 578 Laura van Kleef

Wat ik vaak van ouders en bekenden hoor, is dat zij niet weten wat ze moeten zeggen tegen iemand met een eetstoornis. En inderdaad…het is soms knap lastig hoe je kunt reageren op iemand met een eetstoornis.Ik kan me nog goed herinneren hoe irritant ikzelf de tips en het ‘beter weten’ van andere mensen vond. Voornamelijk wanneer mijn ouders zich ermee gingen ‘bemoeien’, ging ik er vol tegenin. Met knallende ruzie tot gevolg. 

In het blog van deze week lees je wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met een eetstoornis. Gewoon om je wat meer inzicht te geven in de denkwijze van iemand met een eetstoornis. Want deze denkwijze verschilt behoorlijk van iemand zonder eetstoornis. Volgende week lees je in mijn blog tips over hoe je wel kunt reageren op iemand met een eetstoornis.

Praten over diëten…liever niet!

Wat ik zelf bloed irritant vond tijdens mijn eetstoornis, is dat mensen om me heen het steeds over diëten en afvallen hadden. De één volgde een Weight Watchers dieet, de ander het Sonja Bakker dieet en weer een andere vriendin leefde op shakes. Ik vond het allemaal reuze interessant en wilde alle ins en outs ervan weten. Echter was dit weer extra ‘voeding’ voor mij om nog dieper in mijn eetstoornis te raken en er nog meer mee bezig te zijn dan ik al deed. Tip: Praat niet over diëten in het bijzijn van iemand met een eetstoornis. Diegene heeft het al moeilijk genoeg met zichzelf en het is een mogelijke trigger om erin mee te gaan. Bespreek dit soort dingen met iemand die niet getriggerd wordt tot destructief gedrag.

Hang niet de therapeut of coach uit

Of je nu vriendin bent, ouder, broertje, zus of neefje van iemand met een eetstoornis en je er nog zoveel verstand van lijkt te hebben, probeer geen rol van coach of therapeut aan te nemen. Vergeet vooral niet de vriendin te zijn of gewoon vader of moeder. Ook al wil je nog zo graag helpen en doe je nog zo je best, je kunt het probleem van iemand met een eetstoornis niet oplossen. Iemand moet er zelf achterkomen dat hij of zij de eetstoornis niet nodig heeft en heeft hulp nodig van een ervaringsdeskundige coach of een therapeut die hierin geschoold is.

Wat kun je beter niet zeggen tegen iemand met een eetstoornis?
Lees het hier:

‘Jij kunt het hebben’

Nu ik op een gezond gewicht zit en mijn eetstoornis achter me heb gelaten, zijn er nog steeds mensen die tegen me zeggen ‘ja maar jij kan het hebben’. Bijvoorbeeld bij een stuk taart, bitterballen of een zak chips. Misschien herken je het ook wel dat mensen zeggen ‘ach doe toch mee, dat is gezellig’. Ja, oké qua gewicht kan je het misschien hebben en het zal vast gezellig zijn, maar mensen weten soms niet hoeveel moeite jij doet om op gewicht te blijven. Zowel voor mensen met anorexia als boulimia kan het erg frustrerend zijn als mensen dit soort opmerkingen maken. Voor niemand is het gezond dagelijks een zak chips leeg te eten. Juist iemand met ondervoeding heeft vaak ernstige tekorten aan vitamines en mineralen, dus is het belangrijk dat op een gezonde manier die tekorten worden aangevuld.

‘Zij hoeft toch niks’

Mijn oma houdt van lekker verwennen. Wanneer je bij haar op visite bent, krijg je eerst een stukje gebak, daarna een bonbon en vervolgens komen de nootjes en chipjes in schaaltjes en blokjes kaas en gesmeerde toastjes op een plank. Tijdens mijn eetstoornis maakte mijn oma vaak de opmerking ‘jij hoeft toch niks’. Oké, ze had wel gelijk. Toch vond ik het op zulke momenten super confronterend en de eetstoornisgedachten werden ermee nog sterker. ‘Zie je wel! Ik ben te dik’. Ik denk dat het helpender is op zulke momenten niets te zeggen.

‘Je ziet er helemaal niet ziek uit’

Een simpele goed bedoelde opmerking, kan gigantische gevolgen hebben. Toen ik vanuit mijn anorexia aankwam in gewicht zeiden mensen vaak tegen me dat ik er goed uitzag. In mijn hoofd betekende dit “je bent dikker geworden”. Terwijl dit niet werd gezegd, was mijn overtuiging van ‘er beter uitzien’ dat ik dikker werd en af moest vallen. Wees voorzichtig met dit soort opmerkingen. Ook al vind je echt dat iemand er beter of gezonder uitziet, voor de ander kan dit opgevat worden als keiharde kritiek.

‘Ik wou dat ik ook zo weinig kon eten als jij’

Soms hoor je dit soort geluiden van mensen om je heen. Nou, nee dat wil je niet! Je wilt niet dat je hele leven beheerst is door gedachten aan eten. Je wilt niet dat je niet meer in het openbaar durft te eten, niet meer uit eten kunt met vrienden. Je wilt niet dat je niet meer menstrueert of je haren uitvallen omdat je ”zo weinig kunt eten”. Ook al heb je overgewicht, dan wil je nog niet op zo’n manier afvallen. Veel beter is aan je mindset te werken, aan je zelfbeeld en liefde voor jezelf. Daar ligt de kern.

‘Eet je bord leeg, anders mag je niet van tafel’

Sommige ouders dwingen hun kinderen aan tafel te blijven zitten totdat het bord leeg is. Bij mij werkte dit totaal averechts. Ik weigerde mijn bord leeg te eten en het eindigde altijd in ruzie. De druk om te presteren ligt al erg hoog bij iemand met een eetstoornis. Nog extra druk aan tafel in situaties die toch al zo moeilijk zijn voor iemand met een eetstoornis, leidt alleen maar tot heel veel frustratie voor beide partijen.

Dit waren de ‘wat je beter niet kunt zeggen tips’ voor de omgeving van iemand met een eetstoornis. Volgende week krijg je de ‘wat je wel kunt zeggen’ tips te lezen. Houdt daarom de blogpagina in de gaten.

Volg je mij al?