Aankomen bij anorexia, zo eenvoudig is het niet…
Daar zat ik dan, in het kamertje van de kliniek. De therapeut vertelde dat ik anorexia had. Ik moest aankomen. Ik had geen keuze, anders ging ik dood. Ik moest opnieuw leren eten. Aan de ene kant een bevrijding dat ik hulp kreeg bij het aankomen, aan de andere kant mijn grote angst om dik te worden. Wat als ik mezelf niet onder controle kon houden?… Wat als het aankomen niet zou stoppen?…Hoe verder als ik straks op een gezond gewicht zit?… Wat als?…allemaal rampscenario’s.
Jarenlang was ik obsessief bezig geweest met eten. Iedere dag wilde ik de touwtjes in handen hebben door te compenseren, calorieën te tellen, nauwelijks te eten en obsessief te bewegen. Iedere minuut van de dag dacht ik na over wat ik at en hoeveel. Ik was mega kieskeurig en klaagde over ‘te veel’ en ‘te vet’ eten. En nu moest de knop om, maar hoe?
Eetdagboek of vreetdagboek?
Ik kreeg de opdracht een eetdagboek bij te houden. We spraken af dat ik 2,5 ons per week aan moest komen. Dat betekende 1 kg per maand, dus in tien maanden tijd zou ik 10 kg zwaarder zijn. Ik? Tien kilo zwaarder? Hoe zou ik er dan uitzien? Zou ik dan een mollig varken zijn? Ik had zo hard gestreden om dit punt te bereiken. Om dun te zijn. Was dit dan allemaal voor niets geweest? Al dat lijden, strijden en vechten met mezelf?
Ik besefte dat ik beter wilde worden en ik ernstig ziek was. Mijn vriendinnen wogen allemaal gemiddeld 15 kg meer dan ik en toch zag ik mezelf dikker of hetzelfde als zij. Bizar hoe je eigen spiegelbeeld er zo verdraaid uit kan zien in je eigen ogen.
Mijn maag had de grootte van een walnoot
Het ging stapje voor stapje. Iedere week stond ik in de kliniek op de weegschaal. In het begin smokkelde ik nog door extra zware kleding aan te trekken of veel water te drinken voor de therapie. Echter hield ik mezelf hiermee voor de gek. Ik was degene die beter wilde worden, dan moest ik er ook voor gaan. En dat deed ik. Beetje bij beetje breidde werd mijn menu uitgebreid. In mijn ogen at ik nu porties voor reuzen. Met extra jus, grotere opscheplepels groenten en iets van rijst of pasta. Aardappelen kreeg ik niet door m’n strot, die weigerde ik nog steeds te eten. Als ik nu terugkijk op deze periode, at ik nog steeds heel voorzichtig en weinig. Ik at als een muis die bang was uit haar vel te klappen. Het vergroten van de porties zorgde in het begin voor veel buikpijn, aangezien mijn maag was ingekrompen tot de grootte van een walnoot. Die spier moest weer worden opgerekt.
Naar aanleiding van mijn eigen ervaring met aankomen wil ik je 10 tips geven hoe je kunt leren aankomen bij anorexia.
1.
Geef jezelf de tijd
Aankomen bij anorexia vond ik in het begin het moeilijkste. Vanuit je omgeving hoor je wellicht geluiden van ‘oh dat doet je toch even’. Nou, zo eenvoudig werkt het helaas niet. Op gewicht komen lukt niet in een paar dagen. Je wilt vast ook niet dat het te snel gaat. Geef jezelf de tijd.
2.
Één tot twee kilo per maand aankomen
Zelf vond ik het aankomen van 1 kilo per maand goed. Je kunt voor jezelf uitrekenen hoe lang je ongeveer over gaat doen om op jouw streefgewicht te komen. Kijk samen met een ervaringsdeskundige of andere professional in welk termijn en hoeveel jij gaat leren aankomen.
3.
Eet regelmatig
Voor mij was het prettig op vaste tijden en regelmatig te eten. Eet om aan te komen in ieder geval drie hoofdmaaltijden en drie keer per dag een tussendoortje. Voor variaties in tussendoortjes: zie tip 5.
4.
Te veel vet is voor niemand goed
Zelf kreeg ik van vrienden en familie vaak te horen dat ik gemakkelijk een zak chips of andere vetrijke producten naar binnen kon werken. Ik kon het immers wel gebruiken. Echter is te veel vet voor niemand goed. Probeer dus aan te komen met ‘goede, volle’ producten.
5.
Breid je tussendoortjes uit
Één van de dingen die ik het meest spannend vond, was het uitbreiden van mijn tussendoortjes. Breid je tussendoortjes steeds wat meer uit, van veilig naar meer uit je comfortzone. Voor mij was het veilig een pakje Evergreen koekjes te nemen. Ik wist immers precies hoeveel calorieën daarin zaten. Voor het overwinnen van je eetstoornis is het belangrijk te gaan variëren in tussendoortjes.
Voorbeelden van tussendoortjes die mij hielpen mijn eetverstoorde patroon te doorbreken
– Extra boterham met beleg (bijv.: pindakaas, hummus, een plakje zalm of kaas)
– 2 rijstwafels/crackers met beleg (bijv.:amandelpasta, kaas, hummus)
– Yoghurt met muesli en stukjes fruit
– Eierkoek besmeerd met boter
– Pakje Sultana, Evergreen, Liga o.i.d.
– Luikse wafel
– Stroopwafel
– Muffin
– Stukjes wrap met bijv. zalm en roomkaas
– Sesamkoekjes (Zonnatura)
– Handje ongebrande en ongezouten noten
– Klein zakje chips
– Gedroogd fruit
– Plak ontbijtkoek besmeerd met boter
– Beker drinkyoghurt (geen 0% vet)
– Stuk pure chocolade (30 gram)
– Biologische noten/ mueslireep
– Gekookt ei met wat zout
Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Kijk voor jezelf waarmee jij jouw tussendoortjes kunt uitbreiden. Kies echt voor wat jij lekker vindt.
6.
Stop met jezelf voor de gek te houden
Mijn ervaring met mensen met een eetstoornis is dat ze vaak zeggen dat ze meer eten dan ze daadwerkelijk binnenkrijgen. Krijg jij daadwerkelijk genoeg voedingsstoffen en calorieën binnen? Of gebruik je nog steeds middelen om ze te lozen, door bijv. te braken, overmatig te bewegen of laxeren? Zo ja, stop met jezelf voor de gek te houden! Wees eerlijk in wat je gegeten hebt.
7.
Je krijgt meer positieve gedachten
Als je terug op een gezond gewicht komt, zul je merken dat je gedachten minder dwangmatig worden. Nu zwem je rond in eetstoornisgedachten. Herstel in gewicht betekent niet alleen je fysieke klachten aanpakken, maar ook de manier waarop je nu denkt.
8.
Wees niet bang dat je blijft aankomen
Ik volgde mijn aankomlijst van voeding en was daarom erg bang dat het aankomen in gewicht niet zou stoppen. Echter heb ik ervaren dat dit niet gebeurt. Wanneer je weer op een gezond gewicht zit, kun je langzaam terug naar een goede basislijst. Zelf heb ik een diëtiste gezocht gespecialiseerd in eetstoornissen. Samen met haar heb ik een goede basislijst opgesteld, zodat ik niet zou afvallen of verder aan zou komen, maar gewoon netjes op het juiste gewicht bleef.
9.
Geniet
Het is heel normaal om af en toe te zondigen. Om eens lekker een zak chips open te trekken of een frietje of pizza te eten. Dat mag!
Om gezond en slank te blijven hoef je geen lichtproducten te gebruiken. Wanneer jij je houdt aan de criteria voor gezond eten (qua hoeveelheden en de schijf van vijf), je voldoende beweegt en ontspant, heb je automatisch een bijpassend en goed gewicht.
10.
Blijf in jezelf geloven
Een (kleine) terugval hoort bij herstel. In het blog ‘Een terugval, hoe kom je er weer uit?’, lees je hier meer over. Hier leer je dat ook een terugval een stap voorwaarts is. Interessant om te lezen! Ook al lijkt het soms bijna onmogelijk je eetstoornis te kunnen overwinnen. Blijf in jezelf geloven. Niets is onmogelijk.
Wil jij stappen nemen om van jouw eetstoornis af te komen?
Neem nu de eerste stap en download het gratis E-book.
Wat als het aankonen je enkel maar slechter doet voelen en je levenslust meer en meer verdwijnt? Zit vast in mijn behandeling. Ik wil niet leven met een slecht gevoel in mijn lijf en zeker al niet met lichaams/eetgestoorde gedachten. Maar ik kan ook geen vrede nemen met mijn lijf dat dikker oogt dan doorsnee mens. k merk dat die stem qua lichaamsbeleving me momenteel zoooo blok zet om door te gaan.