Op weg naar herstel, met motivatie

Op weg naar herstel, met motivatie

640 360 Laura van Kleef

Vorige week heb je het blog “De eerste 5 tips voor herstel” kunnen lezen. Welke tips kunnen jou helpen je motivatie vast te houden of terug te vinden? Ik lees het graag in de reacties onderaan dit blog. Omdat ik je wil niet overladen met tips, maar ik er wel veel heb, deel ik de tips in 2 delen. Deze week tip 6 t/m 10 voor het vasthouden van je motivatie voor herstel.

Tip 6. Blijf investeren in jezelf

Werken aan herstel is investeren in jezelf. Laat dat nou net hetgeen zijn waar veel mensen met een eetstoornis moeite mee hebben. Namelijk: zorgdragen voor jezelf en jezelf belangrijk genoeg vinden. Herstel is investeren in jezelf. Jezelf rust gunnen. Goede en voldoende voeding geven aan jezelf. Geld durven uitgeven aan jezelf. Grenzen stellen (nee durven zeggen). Voor jezelf opkomen. JA- zeggen tegen jezelf. Investeren in geld, tijd en rust. Datgene aan jezelf geven wat jij waard bent. Vaak is dat veel meer dan jij nu nog denkt.

Tip 7. Vanuit een wens en verlangen willen herstellen

In veel klinieken en behandelingen ligt de focus nog altijd op verplicht eten en schema’s om op gezond gewicht te komen. Natuurlijk is een deel hiervan belangrijk in een behandeling. Zeker als het levensbedreigend is. Echter het ‘moeten’ gaat wel tegen mijn natuur in. Iemand verplichten te eten, aan iemand trekken en duwen. Ik denk niet dat het werkt. Gezond eetgedrag en gezond gewicht kunnen op een meer natuurlijke manier tot stand komen, wanneer jij zelf intrinsiek gemotiveerd bent. En die motivatie kun je samen zoeken. Vanuit nature beter willen worden. Werken aan je zelfbeeld, eerlijkheid en openheid naar jezelf. Het leren stellen van grenzen. Contact maken met je eigen gevoelens en jouw lichaam. Contact maken met jouw natuur. Je kunt een nieuwe relatie met eten echt opbouwen. Niet omdat het moet, maar omdat het mag. Die verantwoordelijkheid ligt bij jezelf, vanuit een wens en verlangen om te herstellen.

Tip 8. Vaker voor onveilig kiezen

Als coach ontkom ik er niet aan ook naar het eetstuk te kijken. Onderzoeken en praten over je gevoelens achter de beslissingen die je neemt is belangrijk voor herstel. Een eetstoornis beperkt je in het eten. De eetstoornis wil dat je alleen suikervrije jam eet of een plakje kipfilet op een cracker omdat het mager is. De ‘verboden voedingslijst’ herken je vast wel. De één is bang voor hagelslag en chocopasta, de ander voor pindakaas of 48+-kaas. Vaker voor onveilig kiezen hoort bij herstel. Je eetstoornis bedenkt allerlei trucjes om toch niet dat te doen wat goed voor je is. Stiekem toch de dunste boterham pakken, je toetje niet helemaal leeglepelen, een extra rondje gaan wandelen om de calorieën te verbranden. Wil je jouw eetstoornis echt overwinnen, dan moet je deze uit de schaduw halen. Of beter gezegd: je licht erop laten schijnen. Praten over de trucjes die je hebt bedacht. Ik help je graag bij het experimenteren met voeding dat voor jou als ‘onveilig’ voelt. 

Tip 9. Kijken wat wél haalbaar is

De kern van een eetstoornis is vaak dat je ‘je niet goed genoeg voelt’. In eten wordt controle gezocht. Je lijkt zo samengesmolten te zijn met de eetstoornis. Maar wie ben je zonder eetstoornis? Dat is best een enge gedachte misschien. Een eetstoornis kan ik als therapeut niet 1,2,3 van iemand afpakken. Was het maar zo makkelijk;) De eetstoornis heeft een functie voor iemand. Bijvoorbeeld: ‘Je vindt het moeilijk je emoties te uiten en gaat snaaien om je gevoel te onderukken’ of ‘je vindt het lastig om nee te zeggen en je eetstoornis is een manier geworden om je grenzen aan te geven’. In mijn behandelingen kijk ik samen met je naar de functie van je eetstoornis. Als je leert hoe je met deze gevoelens om kan gaan, dan heb je de eetstoornis op een gegeven moment helemaal niet meer nodig. Geef jezelf de tijd en zoek samen naar wat haalbaar is. Zo blijf je ook gemotiveerd om eraan te werken.

Tip 10. Ik geloof in herstel, omdat…

Ik schreef vorige week al hoe belangrijk de ‘wensroute’ van iemand met een eetstoornis is. Waar wil je naartoe? Wat maakt herstel voor jou belangrijk? Waar droom je van? Wat kun je allemaal weer doen als je meer energie hebt? Hoe fijn voelt het om dat masker niet meer op te hoeven zetten? Beantwoord voor jezelf eens de volgende zin:
Ik geloof in mijn herstel omdat’…………….
Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat de weg naar herstel zoveel mooier is dan de weg van de eetstoornis. Misschien voelt dat nog niet zo, maar geloof me maar:) Ik snap wel dat je het allemaal heel spannend vindt. Ik geloof erin dat jij de angst aankunt. Zeker weten! Je wordt steeds sterker en de momenten van ’terugval’ worden als het goed is steeds korter als je je uitdagingen aangaat. Geloof in je herstel, omdat…… Vul het zelf maar in…

Dit waren de 10 tips. Ik hoop dat je er motivatie uit kunt halen en met nieuwe inspiratie en nieuwe kracht vooruit kunt.

 

Volg je mij al?