Wat is bewegingsdrang?

Wat is bewegingsdrang?

150 150 Laura van Kleef

Wat is bewegingsdrang?

Ik zit aan het avondeten. Mijn moeder heeft nasi gemaakt met groenten, kip, satesaus , kroepoek en ei. Vroeger vond ik dit heerlijk. Nu kan ik alleen maar denken: ‘hoeveel moet ik bewegen om dit er weer af te krijgen?’ Na het avondeten schiet ik mijn joggingbroek aan. Ik heb eigenlijk helemaal geen fut om te sporten. Ik heb pijn in mijn benen, maar ik móet. Ik moet rennen. Ik moet bewegen. Dat rondje moet en zal ik rennen, koste wat het kost. Oké, hup Laura, nog een tandje bij. Je kunt het! Alles om dat eten wat ik net door mijn strot heb moeten wurmen, er weer vanaf te krijgen. Voordat ik naar bed ga, trim ik nog wat in de woonkamer en doe ik mijn dagelijkse squats en buikspieroefeningen. Zo, nu kan ik naar bed.. Maar slapen lukt me niet… Ik denk al aan de volgende dag: ‘wat ga ik dan allemaal eten’? ‘heb ik morgen wel de tijd om te sporten’? En hoe ga ik het doen tijdens het eten op school? 

Dit is even een kijkje in mijn leven toen ik anorexia had. De drang naar beweging was dagelijkse kost. Gelukkig had ik in die tijd nog geen smartphone en gebruikte dus ook geen apps als ‘stappentellers’, ‘calorie-inname-check-apps’, gezondheidapps, beweegapps etc. Deze apps zie ik wel bij mijn cliënten en vormen vaak een groot probleem. Maar goed, dan nog was het wel zeer prominent aanwezig. Ik was verslaafd aan het bewegen en mezelf uithongeren. Dat mijn lichaam op was en ernstig vermoeid, dat voelde ik niet eens meer.

Om te weten hoe je met bewegingsdrang om kunt gaan, moeten we eerst bekijken wat bewegingsdrang is.

Wat is bewegingsdrang?

Bewegingsdrang is een onweerstaanbare drang om te bewegen. Een drang met een obsessief karakter. Het komt met name voor bij mensen met anorexia nervosa en anorexia athletica, maar ook mensen met boulimia kunnen er last van hebben. Bewegingsdrang uit zich als een moeilijk te beheersen rusteloosheid, een voortdurende gejaagdheid en onrust in het lichaam. Bij mij persoonlijk voelde het alsof mijn lichaam in opperste paraatheid stond. Heel alert, alsof ik op ieder moment kon worden aangevallen. Het bewegen leek dit gevoel even af te remmen.

Het schiet zijn doel volledig voorbij

Beweegdrang heeft weinig te maken met plezier. En ook schiet het zijn doel aan gezondheid voorbij. Het is immers geen gezond gedrag meer en zeker in combinatie met uithongeren van het lichaam is het erg gevaarlijk. Het gaat samen met willen afvallen, verbranden van calorieën en een ideaal lichaamsbeeld nastreven. Vaak ontstaat beweegdrang vanuit een sport die iemand vroeger graag deed, maar door de bewegingsdrang verlies je het plezier in de sport. Bewegingsdrang vindt meestal plaats in afzondering en vaak in het geheim. Bij sommige cliënten staat hun hele dag in het teken van bewegen. Dat rondje móet gelopen worden, soms binnen een bepaalde tijd of tempo en exact de aantal km’s die je als doel had gesteld. Het bewegen is geen ontspanning meer, maar vooral een ‘moeten’.

Ik moe? Nee hoor, helemaal niet!

Bewegingsdrang komt voor in verschillende vormen. Sommige mensen met bewegingsdrang moeten de hele dag door van zichzelf bewegen. Ze kunnen niet stilzitten op hun stoel, bewegen constant met hun voeten of benen of zitten op hun puntje van de stoel. Anderen maken van bewegen en poetsen een strak schema of zien rusten als tijdsverlies. Zelf had ik ook de ’tik’ om altijd kauwgom te knauwen tijdens mijn eetstoornis. Die kaken moesten bewegen. En de lift pakken? No way, ik pakte de trap. Kenmerkend is dat een gevoel van vermoeidheid wordt ontkent. Waar een gezond iemand bij eenzelfde intensiteit en frequentie ernstig uitgeput zou raken, gaan zij ongeacht de ernstige lichamelijke toestand, gewoon door. Het moge duidelijk zijn dat iemand met zo’n extreme bewegingsdrang ver af staat van zijn innerlijke gevoel. Pas wanneer ze vanuit een therapie of behandeling moeten stoppen met bewegen, ervaren veel cliënten hoe ernstig vermoeid ze eigenlijk zijn.

In de vraag- en antwoord: ‘Hoe ga ik om met bewegingsdrang?’ lees je meer over de aanpak van bewegingsdrang. Dit is een belangrijke aanpak in herstel van een eetstoornis. Immers zonder de aanpak van bewegingsdrang, kun je niet herstellen van een eetstoornis. Net zoals je voedingspatroon- en gedrag ook moet worden meegenomen in de behandeling.

Volg je mij al?