Hoe blijf je dichtbij jezelf?

Hoe blijf je dichtbij jezelf?

1280 850 Laura van Kleef

Ik zit in een coachsessie met een cliënt. We praten over haar eetstoornis en het ontstaan hiervan. Ik voel hoofdpijn opkomen. Heftige steken. Ik benoem het. Zij geeft aan de hoofdpijn ook te voelen. We voelen elkaars energie. Is dit mijn energie of die van haar? Onze energieën smelten samen. Bijzonder en soms ook heel vermoeiend. Het voelt heftig. Ik ben me ervan bewust en spreek het naar haar uit. Het uitspreken zorgt ervoor dat de hoofdpijn bij ons beiden direct wegtrekt. Ik weet dat ik hooggevoelig ben en soms echt een spons ben. Zo heb ik mensen in mijn omgeving die me compleet leeg kunnen zuigen en uitputten. Dit blog gaat over het dichtbij jezelf blijven. Hoe doe jij dit? Ik geef je een aantal tips waar ikzelf momenteel mee bezig ben. Ze helpen me dichterbij mezelf te blijven.

Jouw energie is jouw energie

Soms kan ik zo overweldigd worden in contact met een ander. Ik voel dit eigenlijk direct wanneer ik iemand ontmoet. Voorheen dacht ik dat dit allemaal aan mezelf lag. Nu weet ik dat ik energieën van anderen oppik. Ik voel meteen: is dit een zuiger? Een energie afpakker? Of krijg ik energie van deze persoon? Het is misschien niet eerlijk om een ander een energie-zuiger te noemen. Het gaat immers over mij: ik laat het toe. En misschien is een deel van dit gevoel ook wel van mezelf. Herken je dit? De eerste stap die je kunt toepassen is om onderscheid te leren maken tussen welke gevoelens, gedachten en emoties bij jou horen en welke bij de ander. Als je je hiervan bewust bent, kan je beter bij jezelf blijven. Word jij soms ook zo moe van een ander? Alsof diegene al jouw energie wegneemt? Oefen jij dit al? Nee, ga het echt eens doen!

Mediteren

Ga mediteren!.. Ja, echt! Het helpt! Voorheen was ik van mening dat ik niet kon mediteren. Ik had al een verwachting bij het mediteren. Ik wilde een resultaat bereiken. Maar ga gewoon eens zitten. Pak een kussen of ga op de bank zitten in kleermakerszit. Wat voel je? Welke emoties voel je in jezelf? En welke gedachten heb je?. En ja, die gedachten zijn er toch wel hoor. Stop ze niet weg, ze zijn er, maar ze verdwijnen ook weer. Als je in contact bent met een ander, doe dan eens hetzelfde: ga na wat jij voelt, wat je denkt en kijk bij wie wat hoort. Ik heb een aantal weken geleden een meditatiekussen gekocht. Het ligt in mijn zicht en dat helpt het ook daadwerkelijk te doen. Hier de tijd voor nemen vond ik voorheen echt lastig. Toch doe ik het nu iedere dag en wauw, wat is het fijn! Ik raad het jou ook aan om dichterbij jezelf te komen. Even de wereld om je heen vergeten. Even alles laten liggen en je niet druk maken over de was die er nog ligt, de keuken die nog niet schoon is of al het andere werk dat je nog ‘moet’ doen.

Rust vinden in een drukke wereld

Ik wil dingen vaak haastig doen. Even snel, snel boodschappen doen, even snel die mail eruit doen of een post schrijven op Instagram of snel dat belletje naar mijn moeder. Het werkt niet voor mij. Ik word er gestresst van en voel me nadat ik het heb gedaan opgejaagd. Ik heb het dan wel gedaan, maar het gevoel daarna is zo vervelend. Laatst besefte ik: ‘Lau, dit moet je anders gaan doen’. Je bent jezelf aan het saboteren. Dit werkt niet. Ik wil dingen vanuit rust doen. Nu probeer ik pas ergens aan te beginnen als ik vanbinnen rustig ben. Ik heb een dagplanning gemaakt met daarin iedere dag tijd voor mezelf. Tijd om te wandelen, om te mediteren, om te lezen over spiritualiteit en daarnaast mijn werk te doen vanuit rust. Maar ook om tijd te nemen voor het klaarmaken en eten van mijn ontbijt, lunch en avondeten. Ik ga hier de komende maanden mee aan de slag. Hopelijk wordt dit een patroon wat mij gaat helpen. Zou dit jou ook helpen? Om je bewust te worden van de dagelijkse rush waar je soms in verkeerd en om meer rust te vinden? Voor mij zorgt het nu al voor meer positiviteit en rustigere gedachten. Fijn!

Dan maar ‘Sjaak afhaak’

Je zit op een feestje. Je bent moe, je hebt het eigenlijk wel gehad. Toch blijf je zitten. Je wilt niet de ‘Sjaak afhaak’ zijn.  Je wordt boos op jezelf. Wéér ben je over je eigen grenzen heengegaan? Herkenbaar? De volgende dag ben je helemaal overprikkeld. Je lichaam geeft dit duidelijk aan…soms voor meerdere dagen. Pff…dat is zo’n feestje echt niet meer waard vind ik.

Doe jij soms ook dingen omdat je bang bent om ‘Sjaak afhaak’ te zijn? Bij mij is dit een patroon wat ik gewend ben vanuit mijn jeugd. Ik heb niet echt geleerd om grenzen aan te geven. Misschien deed ik dit wel om te overleven. Om erbij te willen horen en te voldoen aan wat ik dacht dat van mij verwacht werd. Ik ben hierin (nog steeds) aan het leren. Het brengt me immers alleen maar ellende om toch naar dat ene feestje te gaan. Om te blijven zitten, terwijl alles in me roept om weg te gaan. Ga jij hiermee net als ik aan de slag? Durf jij stevig te staan en voor jezelf te kiezen? Ik zie dat als de dapperste keuze die je kunt nemen. Schijt hebben aan wat anderen ervan vinden. En…wat blijkt? Vaak worstelt de ander met hetzelfde, maar ook hij/zij durft de knoop niet door te hakken. Neem jij vanaf nu het goede voorbeeld om voor jezelf te kiezen?

Gebruik momenten voor jezelf om je leven lichter te maken. Ga op zoek naar een evenwicht tussen wat je wilt en wat je aankunt.

Volg je mij al?