Wat is Boulimia Nervosa?

Wat is Boulimia Nervosa?

150 150 Laura van Kleef

Wat is Boulimia Nervosa?

‘Boulimia nervosa komt 4x zo vaak voor als anorexia. Een eetstoornis die we dus absoluut serieus moeten nemen’

Iemand met boulimia heeft vaak een normaal gewicht. Dit maakt dat de eetstoornis niet altijd direct zichtbaar is en het soms zelfs jarenlang een groot geheim is. Iets wat erg gevaarlijk is, want het is wel degelijk een eetstoornis die serieus genomen moet worden. Veel mensen met boulimia twijfelen of ze wel of geen eetstoornis hebben.

Boulimia nervosa begint vaak vanuit de wens af te vallen. Het verschil met anorexia is dat je je bij boulimia naast het vasten verliest in eetbuien. Tijdens zo’n eetbui verdwijnen ‘even’ al je grenzen en eet je grote hoeveelheden. Vaak is dit ongezond voedsel: chocola, koekjes, chips, boterhammen, potten pindakaas leegeten. Soms gaat het zelfs zo ver dat mensen bevroren voeding uit de vriezer of voeding uit de prullenbak eten. Na de eetbui voel je je schuldig. Je probeert het ingenomen voedsel dan ook zo snel mogelijk kwijt te raken door een periode niets of heel weinig te eten of door te braken of te laxeren.

Maar waarom heeft iemand dan eetbuien?
Eetbuien. Ze zijn er niet voor niets. Veel mensen met boulimia schamen zich er kapot voor. Ze vinden het gênant om te vertellen wat ze in een korte periode naar binnen schransen. Mensen met boulimia lijken een dubbel bestaan te leiden. Naar de omgeving komen ze tevreden en open over. Vanbinnen voelen ze zich ongelukkig. Ze dragen een masker op: naar de omgeving vrolijk en blij. Thuis eenzaam en ontevreden. Ze schamen zich voor hun ‘geheim’ en doen er alles aan om het niet openbaar te maken. Tot hoe lang dit mogelijk is dan. Iemand met boulimia is constant met voedsel en slank zijn bezig. Je hebt een wisselend eetpatroon. Van eetbuien, perioden van vasten en extreem gezond eten tot braken en/of laxeren.

Net als iedere andere verslaving heeft boulimia een oorzaak

Voordat je een eetbui hebt, weet je je geen raad met jezelf. Je voelt je bijv. gespannen, down, onrustig, verdrietig of boos. Veel cliënten die ik heb behandeld, geven aan tijdens een eetbui in een roes te zitten. Alles wordt uit de kast gehaald. De voorraadkast of winkel geplunderd. Sommigen verliezen zich hier zo in dat ze in financiële problemen geraken. Tijdens een eetbui verdring je je gevoelens. De pijn, de schaamte, je verdriet, je onderdrukt het door het eten. Het lijkt of je niet kunt stoppen met eten. Soms lijkt het eten je troost te bieden of je even minder eenzaam te laten voelen.

1 comment
    Leave a Reply

    Volg je mij al?