Eetstoornis, een eenzame strijd

Eetstoornis, een eenzame strijd

900 633 Laura van Kleef

Bij het woord eenzaamheid denk je misschien als eerste aan oude opa’s en oma’s in een bejaardenhuis. Echter, zijn er ook veel jonge mensen, waaronder ikzelf, die zich regelmatig eenzaam voelen. Het schrijven hierover hield me eerst een beetje tegen. Want, wat zouden mensen denken als ze horen dat ik me ook wel eens eenzaam voel?

Besef jij dat de eetstoornis je eenzaam maakt?

Een lange tijd heb ik het gevoel van eenzaamheid met mijn eetstoornis verdoofd. Ik had mijn eetstoornis voor mijn gevoel nodig om met lastige emoties om te gaan. Het besef dat de eetstoornis mij júist eenzaam maakte, was er nog niet. Door de eetstoornis raakte ik veel vrienden kwijt. Ik begreep niet goed waarom: ‘ik was toch overal gewoon bij betrokken?’, ik deed toch keihard mijn best om voor iedereen aardig en lief te zijn? en ik zorgde toch voor de mensen om me heen?’ Echter ging ik niet naar feestjes zoals mijn leeftijdgenoten deden. Ik dronk geen alcohol, at geen gebakje op een verjaardag en tijdens een etentje nam ik een paar happen van een voorgerecht. Echt gezellig voor mijn omgeving kan dit niet geweest zijn. Naar buiten toe zette ik mij krachtig neer, alsof ik iedere tegenslag aankon. Echter voelde ik me vanbinnen diep ongelukkig en alleen.

Doorbreek je muur

Toen ik eenmaal de diagnose ‘anorexia’ had, ben ik lang boos geweest op mijn omgeving. Op mijn ouders, vriendinnen en leraren op school. Eigenlijk was ik boos op de hele wereld. Zagen ze dan echt niet dat het niet goed met me ging? Deed ik er niet toe? Waarom durfde niemand me aan te spreken op mijn gedrag? Waarom hadden ze me zo lang met deze ‘ziekte’ laten rondlopen, ondanks alle duidelijke signalen die ik dacht te laten zien? Uiteindelijk weet ik dat deze signalen helemaal niet zo duidelijk waren als ik dacht. Ik had een enorme muur om me heen gebouwd, waar niemand door- of overheen kon. Achter deze muur zat een onzeker, eenzaam meisje verscholen.

Invloed van eenzaamheid op de eetstoornis

De eetstoornis zorgt ervoor dat je je steeds eenzamer gaat voelen. Andersom zorgt het gevoel van eenzaamheid weer dat je meer naar de eetstoornis grijpt. Zo houden ze elkaar in stand. Eetbuien, niet eten, braken en ander compenseergedrag liggen hiermee op de loer met alle gevolgen van dien. Wat belangrijk is, is om de oorzaak van je eenzaamheid onder de loep te nemen. Oké, dat is niet altijd gemakkelijk. Naar je eigen innerlijke processen kijken kost tijd en energie en neemt de nodige pijn met zich mee. Toch is het heel belangrijk voor je persoonlijke groei en herstel van je eetstoornis om naar binnen te keren en te leren hoe je op een andere manier om kunt gaan met eenzaamheid. Hieronder lees je een aantal tips die jou kunnen helpen de eenzame strijd minder eenzaam te maken.

1.

Ik weet als geen ander hoe eenzaam de strijd met een eetstoornis kan zijn. Wat mij hierin heeft geholpen is om duidelijk te leren communiceren met de mensen om me heen. Duidelijk maken wat ik wil en nodig heb. Wil je een knuffel van iemand? Een arm om je heen? Of gewoon gezellig met iemand een theetje drinken en kletsen? Dat is helemaal niet gek. Echter ruiken of zien mensen niet aan de buitenkant wat jij wilt of nodig hebt. Dit zul je kenbaar moeten maken.

2.

Het uiten van jouw emoties is een tweede punt dat ontzettend belangrijk is om het gevoel van eenzaamheid aan te pakken. Laat je tranen er zijn op het moment dat je verdrietig bent. Ook al voelt dat in het begin heel gênant of schaam je je daarvoor. Net zoals bij herstel van mijn eetstoornis, is het uiten van emoties nog steeds hetgeen wat mij helpt in moeilijke situaties. Het lucht zo enorm op. Gooi eruit wat er op je hart zit. Opgekropte emoties maken je letterlijk ziek. Let them go!

3.

Nog een hele belangrijke tip: Maak het voor jezelf gezellig en fijn. Maak die heerlijke wandeling door het bos, snuf de geuren op van de natuur, lunch bij je favoriete lunchroom, maak muziek, zing of doe iets anders waar jij je gelukkig bij voelt. Ook in je eentje kan je gelukkig zijn!

Voel jij je eenzaam in het overwinnen van jouw eetstoornis? Wil je graag van je eetstoornis af? Je hoeft het niet alleen te doen Neem vrijblijvend contact op. Samen kunnen we middels een traject of losse coachsessies werken aan jouw herstel.

2 comments
  • Je wilt weer in verbinding komen met je zelf en wie weet weten mensen die hersteld zijn van een eetstoornis wat het is deze eenzame strijd. DE ervaringsdeskundige heeft een authentiek verhaal wat van binnen uit komt Het ene houdt het andere in stand. Men zou het van binnen uit moeten aanpakken. Copingsmechanismen die zich in de praktijk hebben bewezen dat ze werken. Lichaam en geest lijken wel afgescheiden met elkaar

    • Beste Tio,
      Dankjewel voor je reactie op een blog van me. Een eerder geschreven blog. Een tijd geleden dat ik het geschreven heb maar het blijft actueel natuurlijk. Ben benieuwd of dat wat je schrijft met jezelf te maken heeft of dat je iemand kent die hiermee worstelt. Begrijp nog niet helemaal wat je bedoelt. Benieuwd naar meer van je verhaal.
      Warme groet Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?