Extreme honger, hoe ga je ermee om?

Extreme honger, hoe ga je ermee om?

150 150 Laura van Kleef

(Extreme) honger, hoe ga je ermee om?

Een hongergevoel is er niet voor niets. Dit gevoel kan verschillende redenen hebben. In deze Q&A licht ik toe waar een extreem hongergevoel vandaan kan komen en hoe je daarmee om kunt gaan.

Het slechtste wat je kunt doen met je hongergevoel is het ‘negeren’. Je hongergevoel wil je iets vertellen.

Kun je ernaar luisteren? Luisteren naar wat dit hongergevoel je wil vertellen? Je kunt het leren.

Extreme honger door ondervoeding

Wanneer je al een lange tijd rommelt met eten, jezelf uithongert, laxeert, braakt of eetbuien hebt, kan het zijn dat je lijdt aan ondervoeding. Ook bij eetbuien of overgewicht, kan je toch ondervoed zijn. Dat klinkt misschien vreemd, maar je lichaam krijgt met een eetstoornis vaak niet de hoeveelheden mineralen, vitamines, eiwitten, vetten en goede voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. En dat wilt je lichaam wel. Stel: je valt door anorexia veel af, je braakt of hebt dagelijks eetbuien, dan krijgt je lichaam elke keer een flinke klap te verwerken om in balans te komen. Het lichaam moet keihard werken om in balans te komen en probeert dat keer op keer. Je lichaam merkt tekorten en wil dat aangevuld hebben. Je bent tegen je eigen natuur bezig. En daar wil je lichaam verandering in hebben. Welkom: drang naar voeding. Extreme honger is een signaal van je lichaam. Eigenlijk een hele liefdevolle manier van je lichaam om weer gezond te worden. Om weer in balans te komen.

Extreme honger is een manier van je lichaam om weer gezond te worden.

Extreme honger, extreme angst

Wanneer je maar honger blijft houden, ook al heb je je menulijst gevolgd of volwaardig gegeten, dan komt er vaak angst om de hoek. Een gevoel van controleverlies. Dit is vooral een mentaal proces. Hierover schrijf ik meer in het blog ‘Mentale honger’. Daarbij komt ook voor dat veel mensen met een eetstoornis het gevoel hebben dat ze niet serieus meer worden genomen in hun eetstoornis. Hoe kan iemand met anorexia nou zoveel eten? Maar júist iemand die (extreem) ondergewicht heeft (gehad), loopt rond in een lichaam dat extreme honger heeft. Dat kan niet anders. Je bent immers al een lange tijd ondervoed. En ook al en je nu misschien op een gezond gewicht, dan nog kan het zo zijn dat je lichaam flinke tekorten heeft en dus écht voeding nodig heeft. Je kunt dat niet met je hoofd bepalen. Je lichaam geeft echt wel aan wat het nodig heeft. De vraag is: durf je daarnaar te luisteren? Of ga je mee in jouw angstgedachten? Angstgedachten gaan vaak over: ‘straks stopt de honger niet’, ‘straks kom ik veel te veel aan en stopt het aankomen niet’ óf ‘straks krijg ik heel veel eetbuien’.

Anders dan bij een eetbui

De extreme honger die ik hier beschrijf, is anders dan de “honger” bij een eetbui. Extreme honger waar ik het hierover heb, is een natuurlijke reactie van je lichaam op een lange periode van tekorten. Je lichaam wilt zich van nature helen. Extreme honger kan echter ook ontstaan vanuit een emotioneel tekort. Dit zie je vaak bij eetbuien. De extreme honger wordt dan ingezet om emoties te onderdrukken en zo min mogelijk te voelen. Extreme honger kan dus constructief zijn (helpend vanuit onze natuur) en destructief (vanuit onderliggende pijn). Wanneer de extreme honger vooral te maken heeft met emotioneel tekort, dan is het raadzaam daar in therapie mee aan de slag te gaan.

Tijd

Het kan een tijd duren voordat je gevoel van honger weer normaal wordt. Soms weken, soms een paar maanden. Je lichaam heeft de tijd nodig om zijn balans weer terug te vinden. Om te kunnen herstellen van de periode dat het lichaam is ondervoed of emotioneel tekort is gekomen. Dit geldt zowel voor mensen met anorexia, boulimia als Binge Eating Disorder. De extreme honger stopt wanneer het lichaam terug in balans is en jij het geeft wat het nodig heeft. Niet een dag, niet een week, maar eigenlijk voortdurend. Zowel lichamelijk als emotioneel. Als het gaat over emotionele tekorten is het belangrijk dat je je lichaam weer leert kennen, je leert praten over je emoties en ze leert uiten.  Belangrijk is dat je doorzet, ook al word je overmand door angst. Angst is een emotie en hiermee kun je in therapie aan de slag. Praat er vooral over met een hulpverlener. Je hoeft het echt niet alleen te doen. Geef niet op, de extreme honger is écht tijdelijk.

2 comments
  • Ik heb af en toe van deze buien dat ik extreme honger ervaar. En dan ook naar calorierijk eten. Ik eet dan echt veel en probeer naar mijn gevoel te luisteren. Ik lijk onderzadigbaar.
    Ik probeer er sinds kort aan toe te geven. Betekend dit dat ik ook aan ga komen? Of gebruikt mijn lichaam dit ook?

    • Hoi Tessa,

      Wanneer je extreme honger ervaart is het heel logisch dat je lichaam snakt naar calorierijk eten. Goed dat je daarin naar je gevoel luistert/ probeert te luisteren. Je lichaam geeft echt aan wat het nodig heeft. Je schrijft dat je onverzadigbaar lijkt. Ik ken je natuurlijk niet, dus het is lastig voor mij om hierover uitspraken te doen. Als ik op emotioneel vlak voel en je bericht zo lees, denk ik dat er emotioneel honger is. Dus los van het eetstuk zou je ook kunnen kijken naar je ‘honger’. Bijv. honger naar goedkeuring van anderen, bevestiging, liefde, aandacht, aanraking etc. Dan kom je op een dieper niveau.

      Mijn advies is om naar je lichaam te luisteren. Naar de signalen die je lichaam je geeft. Je lichaam heeft de wijsheid in pacht. Die geeft wel aan wat je nodig hebt en wat niet. Ook als je de hele dag aan eten/niet eten denkt (mentale honger) is dat een signaal dat je honger hebt!
      Succes!!

Leave a Reply

Volg je mij al?