Hoe tel ik calorieën?

Hoe tel ik calorieën?

150 150 Laura van Kleef

Hoe tel ik calorieën?

Oké, je bent gaan googlen op deze vraag. Ik ben Laura van Kleef, ervaringsdeskundige therapeut op het gebied van eetstoornissen. In mijn eetstoornisperiode (ruim 10 jaar anorexia nervosa), telde ik vaak calorieën. Dat deed ik vanuit angst. Uit angst om de controle te verliezen.

Ik moet je teleurstellen…

Ik moet je teleurstellen. Ik ga je niet vertellen hoe je calorieën kunt tellen. Waarom niet? Omdat het je niet verder helpt. Het kan een gevaarlijk iets worden waar je helemaal afhankelijk van wordt en geobsedeerd mee bezig gaat zijn. Eenmaal begonnen met calorieën tellen, is het vaak lastig hiermee te stoppen. Ikzelf vond het een heel gevecht tegen mijn brein om geen calorieën meer te tellen. Het heeft me jaren gekost om het niet meer te doen. Om niet meer op de producten in de supermarkt of thuis te kijken wat er in een product zat. Om niet meer alle producten tegen elkaar af te wegen waar het minste in zat. Ik werd er echt compleet gek van. Het pakte mijn vrijheid af. Wil je meer lezen over mijn persoonlijke verhaal? Lees dan eens het blog “Niet eten om niet te voelen”.

Van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht

Wanneer je worstelt met een eetstoornis kunnen calorieën je behoorlijk in z’n greep hebben. Vaak begint het ’s morgens vroeg al: ‘Wat ga ik vandaag eten? ‘Hoeveel kcal bevat het? Hoeveel mag ik van mezelf in totaal op een dag? Hoeveel kcal zou mijn broodbeleg zijn?  En de avondmaaltijd die mijn moeder heeft gemaakt? Op het pakje staat …kcal per 100 gram, maar hoe reken ik dit om naar de hoeveelheid die ik heb gegeten? Oh, en gisteren was ik op een verjaardag, toen heb ik denk ik iets meer gegeten dan ik van mezelf mag, daarom moet ik vandaag minder kcal binnenkrijgen. Dit is een voorbeeld van hoe het zomaar kan gaan in iemands  hoofd met een eetstoornis. Om gek van te worden.

Calorieën tellen is geen natuurlijk iets. Het is echt eetgestoord gedrag

Stop ermee voordat je eraan begint

Als je nog geen calorieën telt en dit wel wilt gaan doen, stop er dan gelijk mee. Voeding is zoveel meer dan calorieën. Calorieën vertellen mijns inziens héél weinig over de inhoud van een product. Ons lichaam heeft calorieën nodig. Net zoals we eiwitten, vetten, vitamines en mineralen nodig hebben. Calorieën hebben we met name nodig voor onze primaire lichaamsfuncties, zoals het functioneren van ons hart, organen, groei en herstel van je lichaam. Maar ook wanneer je op de bank zit, verbrand jouw lichaam calorieën of wanneer je een stukje loopt. Het voedingscentrum heeft als globale richtlijn ingesteld dat de gemiddelde vrouw 2000 kcal en de gemiddelde man 2500 kcal nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Dit is een gemiddelde, afhankelijk van je lichamelijke- en psychische inspanningen op een dag. Maar je kunt wel raden dat wanneer je nu van jezelf maar 1000 kcal op een dag mag, dit écht niet gezond is voor je. Je komt dan flink tekort. Schakel dan echt hulp in, want dit is niet gezond!

Leave a Reply

Volg je mij al?