Wat is de eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)?

Wat is de eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)?

150 150 Laura van Kleef

Wat is Niet Anders Omschreven (NAO)?

De eetstoornis Niet Anders Omschreven (afgekort NAO) is een eetstoornis waarbij je een beetje tussen wal en schip valt. Volgens de criteria van de DSM-5 voldoe je niet aan álle criteria om de diagnose anorexia, boulimia of Binge Eating te krijgen. Wel voldoe je aan veel criteria, maar die komen uit deze 3 specifieke eetstoornissen. De eetstoornis NAO is eigenlijk een combinatie van symptomen van deze eetstoornissen. Lekker dan zal je misschien denken als je hiermee worstelt. Want je hebt wel degelijk een probleem dat serieus genomen moet worden. Je worstelt met je lichaam, met eten en je gewicht. Misschien heb je wel eetbuien, ben je te zwaar of juist te licht, maar braak of compenseer je volgens ‘de regels’ niet genoeg om aan de criteria te voldoen. Of wellicht doe je dingen die niet beschreven staan onder de naam anorexia, boulimia of BED. Tja, wat doe je dan?

Het probleem wat je hebt is niet minder erg dan welke andere eetstoornis dan ook. Dat is echter vaak hetgeen wat ik hoor van mensen die worstelen met NAO: ze hebben het gevoel dat ze ‘er niet bijhoren’. Nou, jawel hoor! Jij bent jij en dat is goed genoeg. Ook al heeft iemand ooit bedacht dat je aan bepaalde criteria moet voldoen om de stempel anorexia, boulimia of BED te krijgen, laat je daar niet door uit het veld slaan. NAO is een eetstoornis die je echt serieus moet nemen en waar je professionele behandeling en hulp bij nodig hebt. 

 Ik houd sowieso niet van labels en stickers. Ieder mens is uniek en geen eetstoornis is exact hetzelfde bij mensen.
Ga vooral uit van je eigen gevoel, wensen en behoeften.

Als jij merkt dat eten, gewicht en je lichaamsbeleving een obsessie zijn geworden, dan zijn er genoeg alarmbellen om hulp te zoeken. De eerste stap die ik zou zetten is naar de huisarts. Merk je dat hij/zij het niet serieus neemt, zoek dan verder. Mijn huisarts nam mijn eetstoornis op mijn 15e jaar niet serieus en o.a. daardoor heeft het nog 2 jaar geduurd voordat ik verder geholpen werd. Dat is niet wat ik je zou adviseren. Laat je niet tegenhouden door iemand die je niet serieus neemt. Neem vooral jezelf serieus en zoek andere hulp. Ik neem iedere eetstoornis, hoe klein/groot/ kort of lang die in iemands leven is serieus. Mocht je eens met mij willen praten, weet dan dat je altijd welkom bent. Wil je meer over mij weten als mens en therapeut? Lees dan hier ‘over mij’. Wil je direct een gesprek inplannen? Kies dan voor het laagdrempelige groeigesprek voor slechts €30,-.

Nieuwe naam OSFED

Sinds de DSM-5 heet de eetstoornis NAO officieel ‘Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’. Daarnaast wordt de Engelse afkorting OSFED ook nog weleens gehanteerd. Deze afkorting staat voor ‘Other Specified Feeding or Eating Disorder’.

Volg je mij al?