De kracht van verwondering

De kracht van verwondering

450 300 Laura van Kleef

Deze zomer ging ik op vakantie in Corfu. Er zat een gezinnetje in ons appartementencomplex. Dit gezin was voor het eerst met hun zoontje Rover van bijna 2 jaar op vakantie. Rover verwonderde zich over de wereld. Over de auto’s, de boot, de bus waarin we zaten, bloemen, de vissen en kippen. Alles wat hij zag was een groot, nieuw avontuur. Vol nieuwsgierigheid keek hij naar alles wat op zijn pad kwam. Vol verwondering kijkend naar de wereld. Helemaal in het hier en nu. Zich geen zorgen makend over wat er straks, morgen of verder in de toekomst zal gebeuren. Zo mindful is een kind.

Als je volwassen wordt

Gaandeweg we ouder worden, raken we deze verwondering over de wereld meer en meer kwijt. Een auto zien we als praktisch vervoersmiddel, een bus is een bus, een vliegtuig een vliegtuig en ga zo maar door. We hebben allerlei gedachten in ons hoofd, overtuigen over onszelf en de wereld en voelen hier emoties bij. Veel van de gedachten van mensen met eetstoornissen zijn negatief. Met name de gedachten over zichzelf. Van mezelf weet ik dat ik tijdens mijn eetstoornis behoorlijk negatief naar de wereld keek. Die mooie vogeltjes hoorde ik nauwelijks nog, het nieuws op tv keek ik niet vanwege alle negativiteit en een bloem was daadwerkelijk slechts een bloem.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Losbreken naar nieuwsgierigheid

Je kunt jezelf losmaken van deze krampachtigheid en je blik heropenen. Net zoals het jongetje Rover van 2 jaar dit doet, kan ook jij leren je te verwonderen over het leven. Hoe? Dat ga ik je nu uitleggen.
Elke keer als je negatieve emoties of gedachten ervaart, verander je jouw houding naar nieuwsgierigheid. Als je echt nieuwsgierig bent, is er zoveel meer te zien dan je op voorhand denkt. Kijk eens naar die mooie bloem in de tuin of langs de weg. Welke kleur heeft de bloem? Hoe ruikt die? Hoe is de bloem zo geworden? En wie heeft er ooit bedacht dat een bloem zo heet? Het klinkt misschien raar hoor, maar dit opent jouw blik. Het laat je dingen opnieuw ervaren en nieuwe dingen ontdekken die je eerst helemaal niet zag. Het leid je ook af van zorgen in je hoofd en oordelen die je in eerste instantie misschien had.

Verwondering naar jezelf

Wees ook nieuwsgierig naar jezelf. Verwonder je over jouw unieke eigenschappen. Durf te kijken naar je talenten en te luisteren naar je gevoel. Net zoals een kind intuïtief de dag doorbrengt. En verwonder je eens over je gedachten en gevoelens. Er zit zoveel meer achter wat wij denken en voelen. Wanneer je dat verhaal ontdekt, ontstaat er meer rust en openheid. Vanuit deze rust kun je verder kijken naar de richting die jij daadwerkelijk op wilt en kun je je verwonderen over het al het moois dat het leven jou te bieden heeft.

Wil je meer inspiratie over eetstoornissen?
Lees dan de andere blogs van Via Laura met onderwerpen als zelfliefde, perfectionisme, loslaten, grenzen aangeven en vele andere interessante onderwerpen.

Leave a Reply

Volg je mij al?