Hoe bereik ik een gezond gewicht?
De weg naar een gezond gewicht is voor velen met een eetstoornis een lange weg. Dit was het ook voor mij. Ik moest gemiddeld 17 kg aankomen om op een gezond gewicht uit te komen. Dit is iets wat absoluut niet van de één op andere dag, week of maand kan. Hier moet je jezelf dan ook de tijd voor geven. Zeker met de gedachte dat herstel altijd met ups & downs gaat, is het een lang proces. Maar het is absoluut mogelijk. Ook voor jou!
Op een gezond gewicht komen, betekent voor de één dat je moet afvallen, voor de ander betekent dit dat je moet aankomen in gewicht. Gezond eten betekent dat je eet en drinkt op een evenwichtige, regelmatige en volwaardige manier. Dat klinkt vrij ingewikkeld als ik deze zin zo lees. Het zegt nog niks. Het gaat erom dat je leert luisteren naar de signalen van je lichaam. Naar je honger-en verzadigingsgevoel. En die gevoelens zijn vaak bij eetstoornissen flink verstoord. Deze moeten dus weer in balans komen. Dat gaat gaandeweg. Wanneer je een volwaardig voedingspatroon hebt dat jouw lichaam voorziet van alle voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en dergelijke, komt je lichaam steeds meer in balans.
De hoeveelheid voeding is niet voor iedereen gelijk
Houdt er rekening mee dat een voedingspatroon niet voor iedereen hetzelfde is. De één is lang, de ander kort, de een heeft een snelle spijsvertering, de ander een wat tragere.Ook is de weg naar een normaal eetpatroon niet voor iedereen hetzelfde. Bij de een zal het langer duren dan bij de ander. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe ver je van je setpoint afzit. Het is belangrijk dat je gaat inzien dat het gaat om jouw behoeftes. Aan wat jij nodig hebt op een dag. Los van wat een ander eet of drinkt. Gezond omgaan met voeding betekent ook dat je geen ‘verboden voedingsmiddelen’ meer hebt. En dat je gevarieerd eet en een ritme hebt in je eetpatroon.
Zelf eet ik gezond, volwaardig en gevarieerd. Ik luister naar mijn lichaam.
Ook heb ik een bepaalt ritme in mijn eetpatroon.
Een soort structuur die past bij mijn lichaam.
Ondanks dat ik veel afweet van voeding, ben ik geen diëtiste. Naast een traject bij mij, zal ik je dan ook meestal adviseren naar een diëtiste te gaan, gespecialiseerd in eetstoornissen. Soms is dit niet nodig en kunnen we je eetpatroon samen oppakken.