Hoe val ik af?

Hoe val ik af?

150 150 Laura van Kleef

Hoe val ik af?

Ik snap vanuit mijn anorexiaverleden heel goed dat je je bezighoudt met je uiterlijk, gewicht en figuur. Ook ik was daar jarenlang mee bezig. Ik heb jarenlang gelijnd, diverse diëten gevolgd, mijn eetpatroon strak gehouden en veel te veel bewogen. Ik hongerde mezelf uit, met alle gevolgen van dien.

Stel je hebt overgewicht en bent te dik voor je leeftijd, geslacht en lengte, dan begrijp ik dat je je overtollige kilo’s kwijt wilt en dat je gezonder wilt worden. Daar is in principe niets mis mee. Ik zou  je dan adviseren bij een diëtiste langs te gaan. Wanneer je echter te maken hebt met een eetstoornis, dan zou ik professionele hulp zoeken op dit gebied. De oplossing is dan immers niet afvallen, maar het onderliggende probleem aanpakken.

Op de vraag ‘hoe val ik af’? wil ik vanuit mijn expertise geen antwoord geven. Waarom niet? Omdat ik in mijn werk vaak te maken heb met cliënten die niet te dik zijn, geen overgewicht hebben. Ze kampen juist met ondergewicht willen tóch vallen. Het afvallen wordt een doel op zich en cliënten schieten dit doel volledig voorbij. Ze raken de voeling met hun eigen lichaam kwijt, voelen niet meer hoe ze zich voelen onder het ondergewicht en hoe ernstig ziek ze zijn. Zowel psychisch als lichamelijk. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Mede daarom deel ik hier geen tips om af te vallen. Mocht je nou wel overgewicht hebben door eetbuien, Binge Eating Disorder of Boulimia Nervosa, dan wil ik je zeker helpen en samen naar jouw eetpatroon kijken. Wel altijd in combinatie met voelen, het onderliggende onderzoeken en lichaamsgericht werken.

Ik zal je niet laten zwemmen, ik wil je zeker helpen. Mijn visie is dat onder een eetstoornis altijd dieperliggende stukken liggen. Pijn, trauma en verdriet van vroegere gebeurtenissen. Ik vind het daarom belangrijk om zowel het voedingsstuk als het onderliggende stuk te onderzoeken. Het zaadje van een eetstoornis kan al worden gepland tijdens de conceptie of de zwangerschap. Vaak zijn we onszelf hier niet van bewust en begrijpen we niet waarom we een haat-liefdeverhouding met eten ontwikkelen. Ik schrijf hier meer over in mijn blogs. Heb je interesse hierin? Lees dan eens mijn blog ‘De invloed van conceptie, zwangerschap en geboorte op het ontstaan van eetstoornissen‘. Misschien is dit een heel andere kijk dan dat je gewend bent. Ik wist dit ook allemaal nog niet in mijn eetstoornistijd. Maar het had me misschien wel veel inzichten kunnen geven als ik daar toen wél weet van had. Haal er daarom vooral je voordeel uit.

Leave a Reply

Volg je mij al?