Komt terugval van een eetstoornis vaak voor?

Komt terugval van een eetstoornis vaak voor?

150 150 Laura van Kleef

Komt terugval van een eetstoornis vaak voor?

Herstel van een eetstoornis gaat altijd met ups & downs. Zo zie ik het leven ook. Ik zie het leven als de golven van de zee. Soms kletteren de golven hard tegen de branding of rotsen aan. Op andere momenten is de zee rustig en kalm. Zo gaat het ook met het overwinnen van je eetstoornis. Er zijn periodes waarin het heel goed gaat en periodes dat je terug de controle grijpt in het eetstuk. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je volledig hersteld bent van je eetstoornis, deze terugvallen niet meer plaatsvinden. Zo durf ik met 100% zekerheid te zeggen dat ik nooit meer mijn controle in het eten zal zoeken. Omdat ik gezondere en andere manieren heb gevonden om met mijn emoties om te gaan.

30% – 50% valt terug

Terugval van een eetstoornis komt regelmatig voor. 30 tot 50% van de mensen valt na een behandeling terug. Dat is een hoog percentage vind ikzelf. Is er iets wat je kunt doen om een terugval te voorkomen? In mijn ogen wel. Hierover lees je meer onder de vraag ‘Hoe voorkom je een terugval’?

Zeker wanneer een behandeling te kort is geweest of te beperkt in het aanbod (bijv. alleen gericht op gewichtsherstel en eetgedrag), is de kans op een terugval groter. In mijn praktijk zie ik dan ook veel mensen die al jaren in behandeling zijn en opnieuw in behandeling willen. Belangrijk is een goed nazorgtraject te krijgen. Bij Via Laura kun je hiervoor terecht, zodat een terugval voorkomen kan worden.

Uit onderzoek van Regaud (2011) blijkt dat een jaar na de behandeling voor hun eetstoornis 52% goed hersteld was van de onderzochte mensen. Na 2 jaar was 88% goed hersteld en na 3 jaar was 96% hersteld. Na een langere periode wordt de kans op een terugval steeds kleiner.

Wat zijn de risicofactoren voor een terugval? Hier lees je meer over op de website, onder vraag & antwoord.

Leave a Reply

Volg je mij al?