Hoe lang duurt herstel van een eetstoornis?

Hoe lang duurt herstel van een eetstoornis?

150 150 Laura van Kleef

Hoe lang duurt herstel van een eetstoornis?

Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Een eetstoornis ontwikkelt zich gedurende iemands leven. Soms duurt het lang voordat een eetstoornis aan het licht komt. Hoe korter je de eetstoornis hebt en hoe eerder je hulp hebt, hoe minder lang de behandeling vaak duurt. De duur van herstel is dan ook per persoon verschillend. Over het algemeen is het een lang proces om helemaal te herstellen van een eetstoornis. Gemiddeld duurt een eetstoornis behandeling zo’n twee jaar, mits deze succesvol is. Ik heb het hier alleen over de behandeling, niet over het hele herstelproces. Soms is intensieve behandeling of klinische opname nodig en in andere gevallen volstaat een wekelijks gesprek met een behandelaar of coach.

Gemiddeld 7 jaar

Herstel van een eetstoornis duurt gemiddeld 7 jaar. Oké… nu schrik je misschien heel erg. Maar in dit gemiddelde zitten mensen met een eetstoornis die er 1 jaar mee worstelen, maar ook mensen die er veel langer mee rondlopen. De een herstelt dus eerder dan de ander. Maar weet je, het is geen wedstrijd. Iedere eetstoornis is anders, dus ook ieder herstel. Zoals je in mijn verhaal kunt lezen, is dat er bij mij al 5 jaar aan vooraf ging, voordat ik hulp kreeg. De behandeling van een eetstoornis duurt gemiddeld 2 jaar, maar ook dat is een gemiddelde. Zelf ben ik 1 jaar in behandeling geweest in een kliniek voor eetstoornissen. Ikzelf had ongeveer wel die 7 jaar nodig voordat ik echt volledig hersteld was met allerlei andere therapieën erbij.

De duur is voor ieder anders

In de praktijk zie ik veel mensen die het herstel te lang vinden duren. Sommigen geloven er ook niet meer echt in, zeker na alle hulp die ze al hebben gehad. En ja, herstel neemt een tijd in beslag. Herstellen gaat nooit in een rechte, stijgende lijn. Er zijn altijd kleine en grote dalen, net zoals met alles in het leven: ups & downs. Af en toe moeten we hobbels en kuilen overwinnen om die berg op te klimmen. Geef dus vooral niet meteen op bij een hobbel. Ze horen erbij!

Het is niet zo dat je je pas beter gaat voelen wanneer je volledig bent hersteld. In de tussentijd ga je je langzaam steeds wat beter voelen. Herstel is geen tijd waarin je geduldig af gaat wachten totdat jij je weer beter voelt. Nee, dit gaat in stapjes. Je voelt het beetje bij beetje.

Mijn herstel

Bij mij persoonlijk ontwikkelde mijn eetstoornis zich rond mijn 13e levensjaar. Pas toen ik 18 jaar was, kreeg ik de diagnose anorexia nervosa. 5 jaar later dus, dan de eetstoornis was begonnen. In die 5 jaar tijd was mijn eetstoornis uitgegroeid tot een groot monster dat mijn hele leven bepaalde. Ik was mezelf compleet kwijt. Ik zocht de controle in het eten en onderdrukte hiermee mijn emoties en gevoelens. Op mijn 18e ging ik voor het eerst in herstel en 2 jaar later zat ik op een gezond gewicht. Was ik toen hersteld? Nee, zeker niet. Toen begon het eigenlijk pas. Een eetstoornis gaat zoveel dieper dan men vaak denkt. Het is geen kwestie van normaal eten en je bent genezen. Zeker niet! Ik zag mezelf rond mijn 23e wel als hersteld van mijn eetstoornis. Met eten had ik toen immers geen problemen meer. Wel had ik toen nog veel problemen met het voelen en uiten van mijn emoties. Ik wist er niet mee om te gaan en verdronk in mijn emoties. Pas écht hersteld van alle **shit** die onder mijn eetstoornis zat, was ik rond mijn 25e. En ook na díe tijd heb ik nog veel psychotherapie, traumatherapie etc. gehad. Dusja, zo kun je wel stellen dat volledig herstel best 7 jaar kan duren.

Herstel is geen wedstrijd

Dus ja, wanneer ben je echt hersteld he? Ik zou er geen vaste tijd aan plakken in je hoofd. Het gaat zoals het gaat. Het is geen wedstrijd wie het eerste is hersteld. Vergelijken met een ander en willen haasten heeft echt geen zin. Daar raak je vaak alleen maar gefrustreerd van. Je weet immers niet wat een ander allemaal heeft meegemaakt en wat er onder je eigen eetstoornis en die van iemand anders verschuilt ligt. Wil je alle wortels bekijken en vrij kunnen leven met alle emoties die je hebt, dan zou ik je adviseren naast je therapie vooral ook lichaamsgericht werk te doen. Mocht je dit bij mij willen, dan kan ik je hierbij helpen. Ik werk naast mijn ervaringsdeskundigheid en andere opleidingsachtergrond ook als lichaamsgericht traumatherapeut (nu nog in opleiding, 2020).

Het echte werk begint pas na het eetstuk

Herstellen van gewicht en eetgedrag kan al binnen een jaar bereikt zijn. Veel mensen denken dan ook dat ze hersteld zijn wanneer ze een bepaalt gewicht hebben bereikt en hun eetgedrag gezond is. Dit eetgedrag- en gewichtsherstel is ook waar veel klinieken zich op richten. Jammer vind ik dat. Immers gaat een eetstoornis in mijn ogen niet alleen over gewicht en uiterlijk. Het gaat eigenlijk helemaal niet over eten. Het echte werk begint pas na gewichtsherstel en een gezond eetgedrag. Na die periode heb je nog intensieve psychotherapie of andere steun nodig om te werken aan de onderliggende stukken op psychisch, emotioneel en sociaal vlak. In mijn behandeling richt ik me daarom op deze onderliggende stukken. Onderwerpen als zelfbeeld, het reguleren van emoties, voeling met het lichaam (lichaamsbeleving), zelfvertrouwen en sociale vaardigheden komen hierin aan bod. Ook nazorg is erg belangrijk om de kans op terugval te voorkomen.

Volg je mij al?