Stopt het aankomen als ik op een gezond gewicht zit?

Stopt het aankomen als ik op een gezond gewicht zit?

150 150 Laura van Kleef

Stopt het aankomen als ik op een gezond gewicht zit?

Mijn grootste angst tijdens mijn herstel was dat het aankomen nooit zou stoppen – Via Laura

Bovenstaande quote is iets wat ik veel tegenkom in de praktijk én wat bij mij een stempel drukte op mijn herstel. Angst om te blijven aankomen wanneer je op een gezond gewicht zit of weer normaal gaat eten. Angst dat het aankomen nooit meer zal stoppen. Een geruststelling: Dit is NIET waar.

De welbekende ‘setpoint’

Wanneer je op een voor jou passend gewicht bent gekomen, hoef je natuurlijk geen aankomlijst meer te volgen. Samen met jouw diëtiste of andere professional kun je bekijken wat je aan voeding nodig hebt om stabiel te blijven. Je lichaam krijgt de kans om tot rust te komen en vindt een balans die bij jou past. Mijn ervaring is dat ik al jaren rond hetzelfde gewicht zit met een eetpatroon dat bij mijn lichaam past. Dit gewicht verschilt af en toe met 1 of 2 kg omhoog of omlaag. Bij dit eetpatroon eet ik iedere dag lekkere dingen (chocolaatje, koekje, af en toe chips), in dit eetpatroon zitten gewoon boterhammen, pasta, aardappelen, af en toe een taartje, pizza of frietje op z’n tijd etc. Wanneer je lichaam in balans is, zal het steeds terugkeren naar dit punt van jouw gewicht. Dit wordt in veel klinieken je ‘setpoint’ genoemd. Het is het gewicht dat past bij jouw lengte, leeftijd en lichaam. Zelf als je een keer wat meer eet of wat minder, komt je lichaam terug op dit punt. Het gaat erom dat je vertrouwen krijgt in jouw lichaam en je je lichaam geeft wat het nodig heeft. Wat hierbij belangrijk is, is om regelmatig, gevarieerd en volwaardig te eten. Iedere dag opnieuw.

Volg je mij al?