Wat is een eetbui?

Wat is een eetbui?

150 150 Laura van Kleef

Wat is een eetbui?

Er wordt veel geschreven over eetbuien bij diverse eetstoornissen. Maar wat is een eetbui eigenlijk? Hoeveel moet je eten voordat je het een eetbui kunt noemen?

Subjectieve eetbui

Even een kanttekening; Wat ik regelmatig voorbij zie komen in de besloten Facebookgroep of in mijn praktijk is dat mensen hetgeen ze hebben gegeten beschrijven als ‘een eetbui’. Dit zie ik voornamelijk bij mensen met anorexia. In hun ogen is veel van wat ze eten te veel, maar in wezen is het dat niet. Wanneer je in je hoofd dénkt dat je eetbuien hebt, maar in werkelijkheid is dat het niet, dan  spreek je van een subjectieve eetbui.

Objectieve eetbui

Er is sprake van een objectieve (echte) eetbui wanneer er onbeheersbare eetmomenten zijn waarbij je in korte tijd grote hoeveelheden (vaak calorierijk) voedsel eet. Je hebt het gevoel dat je de controle kwijtraakt over jezelf. Na afloop van zo’n eetbui overheerst er vaak schaamte of walging van wat je hebt gedaan. Met een onbeheersbaar eetmoment wordt niet bedoeld 3 boterhammen of één zak chips. Het gaat hier echt om grote hoeveelheden, zoals een pak koekjes én een zak chips én 3 boterhammen én een bak ijs. Iemand eet bij een eetbui veelal door tot misselijk zijn of overvol zitten aan toe. Eetbuien hebben vaak een grote impact op iemands dagelijkse leven. Enerzijds probeer je de eetbuien te voorkomen door gezond te eten, op te letten en te lijnen, anderzijds zorgt die strenge houding voor het loslaten van de controle tijdens een eetbui. Ook worden vaak voorwaarden gecreëerd voor het hebben van een eetbui, bijvoorbeeld wanneer je je eetbuien aan het plannen bent. Eetbuien kosten veel energie, tijd en kunnen ernstige financiële gevolgen hebben.

Het ‘moet’ gewoon op

Veel mensen die last hebben van eetbuien, kunnen de verleiding niet weerstaan wanneer er bepaalt voedsel in huis is. “Het móet gewoon op”, is wat ik vaak hoor. Die hele reep chocolade, de hele zak chips of hele zak drop moeten dan gewoon op. Vaak begint het wel met 1 stukje chocolade, maar als het hek van de dam is, lijkt het soms onoverkomelijk. Het lijkt alsof de chocolade, koekjes en chips je toefluistert: ‘kom en eet mij, wel nu’.

Verslaving

Een eetbui is iets wat serieus genomen moet worden. Het is er niet voor niets en je kunt er vaak niet zomaar mee stoppen. Anders had je dat waarschijnlijk al lang gedaan. Een eetbui ontstaat altijd vanuit (oude) emoties en dieper liggende stukken. Vaak gaat het over gevoelens waar je niet mee weet om te gaan. Hoe komt dat? Waarschijnlijk omdat je niet hebt geleerd met deze gevoelens en emoties om te gaan. Misschien heb je nooit geleerd om over je emoties te praten of ben je je niet bewust van wat je allemaal voelt in je lichaam. Eetbuien dempen die gevoelens. Vaak begint het met een lichte emotie in je lichaam, bijvoorbeeld spanning, verdriet, verveling of vermoeidheid. De spanning bouwt zich op en de drang naar voedsel ontstaat. Die drang wordt zo sterk dat je het niet meer kunt weerstaan. En daar ga je: weer beland je in een eetbui. Denk maar aan een drugs- of alcoholverslaafde die koste wat het kost verdovende middelen nodig heeft. Sommige mensen hebben er alles voor over om aan eten te komen. Al moeten ze middenin de nacht naar de benzinepomp rijden of iedere dag Thuisbezorgd bellen. Het is een verslaving waar je professionele hulp bij nodig hebt.

Vicieuze cirkel

Vaak ontstaat er een vicieuze cirkel rondom eetbuien. Veel mensen met eetbuien gaan een eetbui daarna compenseren. Ze gaan lijnen, willen weer zelf de touwtjes in handen nemen en gaan zichzelf voeding ontzeggen óf extreem ‘gezond’ eten. Dat houden ze een tijdje vol, maar zo’n extreem strenge levensstijl is niet heel je leven lang vol te houden. Juist het compenseren van eetbuien houdt de cirkel in stand. Hoe meer je jezelf ontzegd, hoe meer een nieuwe eetbui getriggerd wordt. Het is belangrijk weer een balans te vinden in je eetpatroon en te leren omgaan met je emoties. Ook bij een gezond eetpatroon hoort af en toe een chocolaatje, koekje, bakje chips of een taartje. Maar niet in de hoeveelheden die eetbuien met zich meebrengen.

Wil jij hulp bij het overwinnen van jouw eetbuien? Ik help je er graag bij. Het eetstuk komt in de sessies weinig naar voren. We kijken juist naar wat er voorafgaat aan een eetbui, hoe je je voelt en welke emoties en oude stukken er ónder de drang naar eten ligt. Wil je hier eens met mij over praten? Dat kan! Neem gerust contact met me op.

Volg je mij al?