Wat is Binge Eating Disorder?

Wat is Binge Eating Disorder?

150 150 Laura van Kleef

Wat is Binge eating disorder?

Binge eating disorder, wordt ook wel eetbuistoornis genoemd of afgekort tot BED.

Mensen met Binge eating disorder worden nog al eens als dik en ongedisciplineerd gezien. Dit is onzin. Het gaat hier over een diepgewortelde eetstoornis.

De eetstoornissen die ik op mijn website omschrijf, hebben veel overeenkomsten. De eetstoornis Binge eating disorder lijkt het meest op boulimia. Bij beide eetstoornissen heb je last van onbeheersbare eetbuien. Het verschil met boulimia is dat het eten na een eetbui bij BED niet wordt gecompenseerd. Waar iemand met boulimia braakt of laxeert om het eten kwijt te raken, doet iemand met BED dit niet. Het gewicht kan hierdoor ongezond hoog worden. Iemand met BED schaamt zich enorm voor de eetbuien. Het liefst praat je hier met niemand over.

Veel mensen met BED wachten lang met het zoeken van hulp

BED begint vaak in de jong volwassenheid, tussen de leeftijd van 18 en 24 jaar. Veel mensen met BED wachten lang voordat ze hulp gaan zoeken. Hierdoor is de duur van deze eetstoornis vaak lang. Veelal komt dit doordat mensen met BED zich schamen voor hun probleem.

BED begint onbewust

Net als bij andere eetstoornissen, begint ook Binge Eating Disorder vaak onschuldig en onbewust. Het begint met kleine eetbuien die nog niet dagelijks voorkomen, maar gaat over in grotere, vaker voorkomende eetbuien. Hoe langer iemand ermee blijft lopen, hoe meer schaamte er vaak bij komt kijken en hoe ernstiger het wordt.

Emoties en BED

Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen met BED last hebben van sombere gevoelens en gedachten, vaak overgaande in depressie. We spreken hier over 60% van de mensen met BED. Dat is veel vind ik. In de praktijk zie ik bij deze doelgroep een patroon van eenzaamheid, verveling, vermoeidheid en somberheid. Het eten wordt ingezet om deze emoties te onderdrukken.

Op dieet? Niet doen!

De meeste mensen die lijden aan Binge Eating Disorder hebben al veel verschillende lijnpogingen achter de rug. Weight Watchers, crashdiëten, koolhydraatarme diëten, Sonja Bakker technieken of Slimfast om maar iets te noemen. Vaak is er al veel geld uitgegeven aan allerlei pogingen om te lijnen. In mijn ogen haalt een dieet nooit het probleem weg. Vaak zorgt een dieet ervoor dat iemand een tijd lang heel streng is voor zichzelf en in een korte tijd kilo’s afvalt, om vervolgens alles er weer aan te eten. Het bekende jojo-effect. Puur omdat het niet vol te houden is om zo strikt en ‘gezond’ te moeten eten. In mijn visie is het veel belangrijker te kijken naar de oorzaak van het snaaien naar eten. Welke emoties zitten er onder de eetbuien verschuilt? Wat verstop je van jezelf onder de laag vet die je hebt? Wat maakt dat je die muur om jezelf heen hebt gebouwd?

Wat zou er gebeuren als je naar binnen zou kijken? Wie of wat zien we dan?

Een dieet is nooit de oplossing. Veel beter is om een gezond eetpatroon langzaamaan aan te leren waarin gevarieerde voeding centraal staat. Dit betekent geen crashdieet, geen koolhydraatarm dieet of een dieet waarin je niets lekkers mag hebben. Want ook een stukje chocolade, een taartje op z’n tijd of een ijsje moet gewoon op z’n tijd kunnen.

Eten als troost

Iemand met BED heeft zowel met eet-als gewichtsproblemen. Eten wordt ingezet als troost bij verdriet, eenzaamheid, verveling, stress of andere lastige emoties. Je wordt zwaarder en zwaarder en kunt last krijgen van ernstig overgewicht (obesitas). Heb jij BED of een vermoeden tot deze eetstoornis? Neem dan contact met mij op. Graag ga ik met je in gesprek om te kijken wat ik voor jou kan betekenen en hoe jij kan leren zelf de touwtjes terug in handen te krijgen.

Is het dan echt een eetstoornis?

Ja, BED is echt een eetstoornis. Je bent waarschijnlijk ook niet voor niets op deze pagina terechtgekomen. Ergens diep vanbinnen voel je dat het niet goed met je gaat. Je voelt dat jij anders omgaat met eten dan anderen. Je hebt last van onbeheersbare eetbuien. Eten in huis is voor jou niet veilig. De lijn tussen en eten en jou staat strak gespannen. Dit verandert niet zomaar. Als je een eetstoornis hebt zit dit vaak diep geworteld en daar heb je hulp bij nodig. Wil jij meer duidelijkheid over jouw gedrag rondom eten en gewicht? Kom dan eens langs voor een groeigesprek. Vermoed jij bij jezelf of iemand anders dat je BED of een andere eetstoornis hebt, trek dan aan de bel. Ga voor een officiële diagnose naar je huisarts.

1 comment
    Leave a Reply

    Volg je mij al?