Ik ga op reis en ik neem mee…mijn eetstoornis

Ik ga op reis en ik neem mee…mijn eetstoornis

640 426 Laura van Kleef

Voor veel mensen is de vakantie een periode om naar uit te kijken: heerlijk ontspannen, lekker uit eten, genieten en luieren. Samen met het gezin, vrienden of familie een week of langer ertussenuit. Voor iemand met een eetstoornis kan een vakantie voor veel paniek zorgen. Je eet op andere tijden, je eet andere dingen dan je normaal zou doen, je gaat vaker uit eten en bent ook nog onder mensen die misschien wel op je zouden kunnen letten. En als kers op de taart moet je ook nog in je bikini over het strand lopen. Het lijkt of je alle controle kwijt bent. Vaak denken mensen met een eetstoornis dat ze van al dat relaxen, minder bewegen en eten in een week kilo’s aankomen.

In deze Blog geef ik je tien tips die jouw vakantie tot een genietvakantie kunnen maken.

1.

Maak je eigen keuze

Vooral wanneer je in een groep op vakantie bent, kan je het gevoel hebben onder druk te staan bij de keuze voor wat je wilt eten. Weet dat jij een keuze hebt in wat je eet. Je hoeft niet te eten wat anderen eten. Eet maaltijden waar jij je prettig bij voelt.

2.

Deel met mensen om je heen

Jij hoeft jouw probleem met eten niet geheim te houden. Laat iemand die je vertrouwt weten dat je moeite hebt met eten. Dit is misschien eng, maar probeer het eens! Echt, je zult merken dat het delen van problemen enorm oplucht en ontspant. Ook zullen anderen meer begrip hebben voor jouw situatie, wanneer ze weten wat er in je speelt.

3.

Plan me-time in

Ook op vakantie is het belangrijk dat je even tot jezelf kunt komen. Even weg van alle drukte, even tot rust komen. Lees een boek of tijdschrift, zet een ontspannend muziekje op, spring in het zwembad of maak een lekkere wandeling. Maak het voor jezelf zo leuk mogelijk.

4.

Vertrouw op de mensen om je heen

Luister goed naar wat jij nodig hebt. Mensen die dichtbij je staan, bijvoorbeeld je ouders, broer, zus of een goede vriendin weten vaak meer van je dan mensen die verder van je afstaan. Dit kan er op vakantie toe leiden dat je het gevoel hebt dat ze op je letten. Blijf jezelf ervan bewust dat dit de mensen zijn die het meest van je houden en je het meest zullen steunen. Ze letten op je, omdat ze om je geven. Vertrouw erop dat de mensen om je heen het beste met je voort hebben. En heb je ergens last van, spreek dit dan uit.

5.

Laat de weegschaal thuis

Laat de weegschaal thuis. Een weegschaal neem je niet mee op vakantie. Op vakantie eet en drink je vaak anders en de temperatuur is in een zonnig oord vaak hoger dan in Nederland. Hierdoor zul je misschien vocht vasthouden en ook wat schommelen in gewicht. Laat de weegschaal daarom lekker thuis. Maak je je zorgen om je gewicht, stel jezelf dan de vraag: Heb ik voldoende energie om te kunnen doen wat ik wil doen?

6.

Luister naar de signalen van je lichaam

Eten op andere tijden, laat naar bed, andere temperaturen en al dit soort dingen, kunnen ervoor zorgen dat je lichaam anders reageert. Zorg goed voor jouw lichaam. Jouw lichaam geeft heel duidelijk aan wat jij nodig hebt. Heb je dorst? dan krijg je een droge mond, is je bloeddruk laag? dan krijg je zin in zout. Daalt je bloedsuikerspiegel? dan zal je trek krijgen in zoetigheid. Luister naar deze signalen. Belangrijk is dat je je voedt met voldoende groenten, fruit, koolhydraten en eiwitten.

7.

Relaxed uit eten

Ga je op vakantie vaak uit eten en raak je daarvan in de stress? Niet nodig! Kies in een restaurant eten wat bij jou past. Heb je alleen zin in een hoofdgerecht en nemen de anderen ook nog een voor- en nagerecht? Dan neem je gewoon alleen een hoofdgerecht. Blijf bij jezelf, maar houdt er wel rekening mee dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Af en toe een frietje of een pizza op vakantie mag best. Vind je dit lastig? Praat hier dan met iemand over. Dat maakt het voor jou een stuk relaxter dan alles in je eentje op zitten kroppen.

8.

Probeer de touwtjes wat te laten zwieren

Laat los…Op vakantie eet je vaak op wisselende tijden. Probeer hierin flexibel te zijn. Niet alles kan immers zo lopen zoals jij het vooraf hebt bedacht. De wereld vergaat niet als je een keer een uurtje later eet of plotseling uit eten gaat. Je zult er geen kilo’s door aankomen. Laat de touwtjes wat meer zwieren, het zal je een hoop rust geven.

9.

Focus je op de positieve dingen

Voel jij je beter door je de hele dag met eten bezig te houden?… waarschijnlijk niet. Probeer je minder te focussen op eten en leg de focus op de positieve dingen in jouw vakantie. Waar krijg jij energie van? Waar gaan jou ogen van stralen? Is dat een dagje bakken in de zon, zwemmen in het zwembad of het maken van een jeepsafari? Kijk naar de mooie dingen van de vakantie. Geniet van het weer, de mensen om je heen en de activiteiten die je doet.

10.

Beslis samen wat je wilt eten

Koken jullie op vakantie zelf in het appartement of bij de tent? Beslis dan mee met wat er op tafel komt. Spreek uit dat je het prettig vindt om mee te denken welke maaltijd er op tafel komt. Je zult merken dat het je rust geeft wanneer er een gezonde, lekkere maaltijd op tafel komt waar jij inspraak op hebt gehad. Doe gezellig samen boodschappen en maak een feestje van het samen koken.

Zie jouw vakantie als een nieuw pad dat je mag gaan ontdekken. Ga het maar ervaren! Stap uit je comfortzone en laat je eetstoornis niet de baas zijn. Jij bent de baas over jouw leven.

Ik wens je een hele fijne zomervakantie toe!

Leave a Reply

Volg je mij al?