Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen?

Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen?

150 150 Laura van Kleef

Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen?

Als je mij als ervaringsdeskundige therapeut voor mensen met eetstoornissen een beetje kent, weet je wel dat ik geen voorstander ben van (crash)diëten. Ik geloof er gewoon niet in: snel en gemakkelijk afvallen… Althans ik geloof er wel in dat het kan, maar ik geloof niet dat het gezond is. Sterker nog: het is hartstikke ongezond voor je om veel gewicht in een korte tijd te verliezen. Sommige voedingsdeskundigen of adverteerders maken reclame met ‘Verlies 5 kg in een week’. Wat je dan voornamelijk verliest is vocht én je lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen binnen met een crashdieet. Niet echt gezond dus.

Snel en gemakkelijk afvallen lost je problemen rondom eten niet op…

De lange adem

Als je overgewicht hebt en daarom wilt afvallen, is het goed om een gezonde, langdurige levensstijl te creëren waar jij je mee kunt leven en waar er ook ruimte is voor iets lekkers zoals een taartje, een frietje op z’n tijd of een lekkere pizza met kaas. Een gezonde leefstijl gaat in mijn ogen niet over levenslang diëten of jezelf niets toestaan. Nee, een gezond eet- en leefpatroon betekent voor mij dat ik een volwaardig, gevarieerd en gezond voedingspatroon heb en dat mijn gedachten rondom eten gezond zijn. Hiermee bedoel ik dat ik niet in paniek schiet wanneer ik een keer chips eet of een gebakje en dat ik niet ga compenseren. Gezond leven betekent voor mij ook dat ik dagelijks wat beweeg en sport wanneer ik daar zin in heb. Ik laat mijn weegschaal niet bepalen hoe ik mij voel. Sterker nog, ik sta nooit op de weegschaal. Een gezonde leefstijl heeft alleen nu als je naar de langere termijn kijkt.

Voedingspatroon

Belangrijk is dat je een voedingspatroon ontwikkelt waar je recht doet aan je lichaam. Het heet niet voor niets ‘voedingspatroon’. Je lichaam wil gevoed worden. En dat niet alleen met voeding, maar ook op emotioneel gebied heeft je lichaam voeding nodig (door liefde, warmte, aanraking, verbinding met mensen). Belangrijk is dat je leert luisteren naar de signalen van je lichaam en dat je lichaam weer in balans komt. En dat komt écht naarmate jij je lichaam leert geven wat het nodig heeft. Het kan goed zijn dat je honger-verzadigingsgevoel flink door de war is door jarenlang te veel of te weinig eten, te veel of weinig beweging. Het heeft tijd nodig om die balans weer terug te krijgen. Soms duurt dit zelfs maanden tot jaren.

Wil je blijvend een gezond gewicht? Dan is het belangrijk je leefstijl blijvend te veranderen. Als je wilt kan ik je daarbij helpen. Neem hiervoor gerust contact met me op.

Leave a Reply

Volg je mij al?