Jezelf liefdevol voeden. Het klinkt heel simpel. Toch zie ik bij veel van mijn cliënten en in mijn omgeving dat dit niet zo eenvoudig is. Verleidingen liggen op de loer. Op tv en in reclames zie je het ene naar het andere dieet voorbij komen en afslankpillen, technieken om af te vallen en bootcampclubjes schieten de grond uit. Jammer, want diëten is echt niet de oplossing. Het levert vaak juist teleurstelling en frustratie op.
Zeker op de langere termijn. Ben jij zo iemand die enthousiast begint aan herstel, maar er gaandeweg achterkomt dat het je toch niet lukt? Lees dan vooral mee. Deze blog gaat over het volgen van je intuïtie in de keuze voor voeding.
Intuïtief eten vraagt om een laagje dieper te gaan
Intuïtief eten (ook wel eten op gevoel) is wat veel mensen willen kunnen. Maar dat is nou net wat veel mensen zo lastig vinden. Ze falen voor hun gevoel. Een diep gevoel van niet goed genoeg zijn. Van niet gedisciplineerd genoeg zijn, komt vaak om de hoek kijken. Het contact met het gevoel zijn veel mensen kwijt. Daar zal je eerst aan moeten werken, wil je intuïtief kunnen eten. Jou intuïtie weet wel wat het wilt. Het weet wat het nodig heeft en wat goed is voor jou. Maar om die innerlijke stem weer te horen en te voelen, moeten we toch een laagje dieper gaan. Terug naar ons kindstuk. Terug naar ons oergevoel.
Eten als een kind
Oké, even om deze ‘kop’ te verantwoorden: ‘sommige kinderen eten al op jonge leeftijd slecht. Mijns inziens is daar ook een aanwijsbare reden voor. Wat die reden kan zijn, daar ga ik in deze blog niet op in. Ik was zo’n kind dat al vanaf kleins af aan slecht at. Ik lustte geen groenten en wilde vooral kluiven aan kippenpoten, speklapjes etc. Dat is inmiddels wel veranderd :).
Dit stukje gaat over het intuïtief eten als een kind. Dus het aanvoelen van honger- en verzadiging en wat het kind wilt eten. Een kind dat niet wilt eten heeft daar ook zo z’n redenen voor. Daar liggen ook allerlei emotionele stukken onder. Daar kunnen we als volwassenen veel van leren. Kinderen begrijpen wat intuïtief eten is. Ze voelen dat van nature aan. Ze eten wanneer ze honger hebben en stoppen wanneer ze vol zitten. Jonge kinderen zijn vanuit nature mentaal nog niet bezig met afvallen of diëten. Naarmate we ouder worden komt er vanuit onze cultuur of door media een drang naar verandering. Naar onszelf verbeteren. Een soort ontevredenheid over hoe we eruit zien en misschien nog dieper naar wie we zijn. En daarmee wordt het getal op de weegschaal ineens een dingetje. Het is niet meer gewoon een getal, maar het gaat je eigenwaarde bepalen. Dat ‘stomme’ getalletje gaat je leven bepalen. Althans je laat je leven erdoor bepalen. Vanuit onze intuïtie zou dat getal op de weegschaal geen betekenis hebben. Immers gaat het bij intuïtie om je lichaam te leren aanvoelen. Om naar je lichaam te leren luisteren en dus te eten op gevoel.
Geef jezelf de tijd
Ik heb het opnieuw leren luisteren naar mijn lichaam als een behoorlijk lang proces gezien. Het was niet iets wat ik van de een op andere dag kon. Ik heb daar jaren over gedaan en het blijft een uitdaging om er goed naar te luisteren. Mensen in een eetstoorniskliniek of thuis in herstel hoor ik vaak zeggen dat ze intuïtief willen eten. Als je echter voor een lange tijd een eetlijst hebt gevolgd en/of je lichaam uit balans is, dan zal je dit echt stapje voor stapje moeten leren. Er kan immers ook nog een eetstoornisstem aanwezig zijn. Dus is het dan je intuïtie die je hoort/voelt of je eetstoornis? Mij heeft het geholpen om eerst echt goed mijn eetlijst te kunnen volgen (niet een maand, maar langer dan een jaar) en die heel geleidelijk los te gaan laten, met bewustwording van de signalen van mijn lichaam. Toen mijn lichaam meer in balans kwam, kreeg ik vanzelf meer het gevoel van honger- en verzadiging.
Leren voelen
Het belangrijkste stuk in intuïtief leren eten is ‘leren voelen’. Dat begint met opmerkzaamheid. Wat voel jij in je lichaam? Wanneer voel je honger en hoe ervaar je dat? En als je trek hebt in iets, kun je dat dan concreet maken? Is het iets zoets? Iets hartigs? Heb je trek in een tussendoortje of heeft je lichaam behoefte aan een echte maaltijd? Belangrijk om je bewust te worden van dit soort signalen. Eten totdat je misselijk bent is niet eten vanuit je intuïtie. Je intuïtie wil dat je goed voor jezelf zorgt. Je uithongeren is dus ook niet intuïtief eten. Wij als mens hoeven geen honger te lijden. Zelfs niet als je af wilt vallen. Het is veel meer een kwestie van voeding geven aan lichaam en geest.
1 comment