De macht van een eetstoornis

De macht van een eetstoornis

2560 1707 Wouter

Deze blog is wel een heel speciale. Geschreven door mijn partner, mijn lief en inmiddels ook mijn zakenpartner. Ik werk sinds ongeveer een jaar met Wouter samen in mijn praktijk. Hij heeft zelf een eigen praktijk ‘Groei en Herstel’. Geïnteresseerd in wie hij is en wat hij precies doet? Bekijk dan zijn website Groei en Herstel. Wouter heeft een eerste blog geschreven voor op mijn website. Super gaaf! Lees je mee?

De macht van een eetstoornis

Jij bepaalt wat je eet. Jij bepaalt wanneer. En zeker hoeveel je eet. Niemand, maar dan ook niemand heeft hier iets over te zeggen. Jij bepaalt. Dit is de macht die de eetstoornis je geeft. Jij kan eindelijk eens bepalen wat je zelf wilt. Anderen kunnen doen en laten wat ze willen. Hoog of laag springen. Ze kunnen praten, overtuigen en adviseren totdat ze een ons wegen, maar jij beslist wat je eet. En belangrijker of je eet. Maar wat maakt dat jij je zo hebt vastgebeten in je eetstoornis? Wat slik jij daadwerkelijk niet meer? 

In de praktijk komen we, als we samenwerken, dit beeld vaak tegen. Overigens ook buiten de eetstoornis wereld, maar dat terzijde. De eetstoornis is daarbij het laatste verzetsmiddel voor iemand in een machtsstrijd die al veel langer gaande is. Niet meer dan eens is dit de strijd tussen ouder(s) en kind. Het geeft je als ‘kind’ echt een krachtige positie, want wie gaat dat eten in jouw mond proppen? Los van dwangvoeding, zal dit niet snel gaan gebeuren. Je bent op dit gebied dus erg machtig.

Ik krijg niet van jou wat ik wil, dus ik ga je zeker niet geven wat jij wilt

Deze zin spreekt voor mij boekdelen. Je hebt je hakken in het zand gezet. Zo wil je het niet langer. Het geeft voor mij aan dat je op verschillende terreinen in jouw leven het stuur uit handen hebt moeten geven of verloren bent. Je voelt je stuurloos en ‘vaak’ ben je overgeleverd aan de gratie van je ouders. Vooropgesteld: je ouders hebben vanuit hun liefde het beste met je voor. Dit betekent niet dat het dan ook het beste is voor jou. We zien vaak dat de beste intenties van ouders of verzorgende anders uitpakken dan op voorhand bedoeld was.

Op welke terreinen voel jij je machteloos? Waar zou jij graag meer zeggenschap of inspraak op of over hebben? Er zijn natuurlijk veel verschillende terreinen waar dit voor kan gelden. Je kunt denken aan werk, school of studie, relatie en vrije tijd, maar zeker ook aan meer universele waarden, zoals vrijheid, liefde en veiligheid. Voel je je gehoord door de personen die er voor jou t​oe doen? Voel je je gesteund? Voel je je veilig in huis? Hoe worden jouw emoties ontvangen? Mag je boos zijn? Mag je bang zijn? Dit zijn echt essentiële vragen waar we veel mensen mee zien worstelen.

Ouders spelen een grotere rol dan ze vaak willen horen

Duidelijk is dat de communicatie tussen jou en je ouders niet goed loopt. Jouw ouders voelen zich niet begrepen en belangrijker jij voelt je niet begrepen, gezien en gehoord. Soms zien we dat ouders en kind lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Onze therapie is erop gericht om ten eerste te bekijken waar jij je niet gehoord en gezien voelt. Waar mogelijk sluiten later ook jouw ouders aan. Want het ligt echt niet alleen aan jou. Een eetstoornis is een probleem van heel het gezin en ouders spelen daar een grotere rol in dan ze willen horen. Sorry, aan alle ouders die dit lezen, maar je doet je kind een heel groot plezier als je ook in je eigen spiegel durft te kijken. Daar is veel moed voor nodig. Neem gerust contact op als je jouw eigen aandeel in de eetstoornis van je kind wilt bekijken.

‘Ik vind het een voorrecht om jou hier in te mogen helpen’

We weten dat een eetstoornis zelfdestructief is. Je hongert jezelf letterlijk uit of je eet meer dan goed voor je is. Je straft jezelf met eten, met niet eten, obsessief bewegen, calorieën tellen etc. Mogelijk dus om jouw lijn in het zand duidelijk te maken. Tot hier en niet verder. Maar hoe zou het voor je zijn als je weer meer grip krijgt op de terreinen waar jij dat wilt? Dat je zeggenschap krijgt over de richting en de wijze waarop jij je leven wilt leiden? Misschien heb je dan op den duur je eetstoornis niet meer nodig om je te beschermen. Precies daarmee helpen we mensen in de praktijk. Dat jij op een ‘niet’ destructieve wijze weer grip krijgt over je eigen leven. En dat is echt een voorrecht om daar mensen in te mogen begeleiden.

4 comments
  • Dat is mooi gezegd. En voor mij klopt dit helemaal. Ben nu zelf in therapie en ben bezig om op papier te zetten waar ik tegenaan loop en daarnaast waar ik naar toe wil. Met woorden alleen lukt met dat steeds niet dus ik ga het tekenen (met woorden erbij). Maar dit is een goed verhaal om aan naasten te vertellen. Voor die ouders die zelf denken dat ze het allemaal zo goed hebben gedaan en dat daar niks aan schort….maar wat juist wel effect heeft op zo’n stoornis. Ik laat het mijn ouders in elk geval lezen. Succes met jullie goede praktijk, ik hoop dat jullie heel veel van ons kunnen helpen naar een leven zonder ES.

    • Hoi Silvia,

      Prachtig hoe je op weg bent. En mooi dat je uiting kunt geven via het tekenen en woorden. Erg belangrijk. Wij geloven wel dat ouders echt het beste doen wat in hun vermogens ligt, maar dat wil niet zeggen dat ze altijd tegemoet kunnen komen aan de behoeftes van een kind. Dit geldt zeker als ze er zelf nog ’tekort’ in hebben. Wij zien keer op keer dat het gezin en de ouders een grotere rol hebben in een eetstoornis dan ze zelf willen geloven. Het is ook iets heel pijnlijks om dat onder ogen te zien. Maar als ze daar toch naar willen kijken, naar hun aandeel in de eetstoornis, dan gebeuren er heel vaak mooie dingen. Ik hoop voor jou dat je ouders de moed hebben om dat te doen.

      Heel veel succes met je herstel.

      Groetjes Wouter

  • Een eetstoornis is een uiting van hetgeen er aan ten grondslag ligt ?

Leave a Reply

Volg je mij al?