Ik eet heel weinig en val niet af, hoe kan dit?

Ik eet heel weinig en val niet af, hoe kan dit?

150 150 Laura van Kleef

Ik eet heel weinig en val niet af, hoe kan dit?

Vaak als iemand begint met afvallen, gaat dit in het begin het hardst. Maar naarmate je gewicht kwijt bent geraakt, kan het zijn dat je gewicht stabiliseert of minder afneemt. Voor veel mensen werkt dit frustrerend.

Wat ik regelmatig zie bij mensen met eetstoornissen en wat ikzelf ook heb ervaren is dat ik op een gegeven moment niet zo snel meer afviel. Hoe hard ik mijn best ook deed, het ging langzamer dan in het begin. En dat frustreerde me behoorlijk. Steeds meer moeite moest ik doen om meer gewicht te verliezen. Ik moet er een kanttekening bij maken hoor, want het was al lang niet meer gezond. Ik had namelijk helemaal geen overgewicht, was niet te dik, maar leed aan ernstig ondergewicht. In mijn blog …. lees je hier meer over. Maar hoe komt het dat je in het begin veel afvalt en op een gegeven moment het minder hard gaat? Ik zal het je uitleggen.

Stofwisseling

Veel mensen met een eetstoornis staan niet stil bij wat ze alleen al verbranden wanneer we in rust zijn. Dit kost het lichaam energie. Naar schatting kost dit zelfs 60- 75% van je dagelijkse energieverbruik. En dan heb je nog niet eens gesport of bewogen!. Belangrijk om te weten denk ik! Wel is het energieverbruik afhankelijk van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Ieder mens en ieder lichaam heeft een metabolisme wat ervoor zorgt dat onze vitale functies goed verlopen. Zoals het laten pompen van je hart, je bloedsomloop en het op temperatuur houden van je lichaam. Het kost gewoon allemaal energie.

Een auto heeft ook benzine nodig

Onze stofwisseling kun je zien als een auto. Een auto heeft benzine of diesel nodig om te kunnen rijden. Ook heeft een auto goede verzorging nodig: olie bijvullen, af en toe koelvloeistof, een schoonmaak aan de binnen-en buitenkant en ieder jaar een APK-keuring. Zorg je niet goed voor je auto en zit er geen brandstof in, dan start de auto niet. Er zit gewoonweg geen energie in. Met jouw lichaam werkt het ook zo. Wanneer je te weinig eet, krijgt je lichaam minder energie (brandstof) en kan je lichaam (de motor) zijn werk niet goed doen. Je lichaam (stofwisseling) gaat dan op een lager pitje werken. Het gaat in de zuinige stand staan om de kostbare energie die er is te besparen. Je lichaam wil je hiermee beschermen. Wil je hier mee over weten? Lees dan eens mijn blog ‘Zorg jij goed voor jouw lichaam?’ 

Spaarstand

Een langere periode structureel te weinig eten, kan behoorlijke gevolgen hebben voor je lichaam. Denk maar aan haaruitval, het afbreken van spierweefsel, hartritmestoornissen, botontkalking en in het ergste geval zelfs overlijden. Meer hierover is te lezen in de topic ‘wat zijn de gevolgen van anorexia?” en “wat zijn de gevolgen van boulimia?”.

Ons lichaam streeft er zoveel mogelijk naar om gezond te blijven. Om in balans te zijn. In evenwicht. Zoals ik hierboven heb geschreven is een lange tijd, structureel te weinig eten erg ongezond voor je. Je lichaam raakt uit balans en dat wilt het lichaam niet. Het wil namelijk dat jij je fijn voelt, dat jij gezond bent en je je goed voelt. Wat kan er gebeuren na een lange tijd uithongeren? Het kan zijn dat het in de spaarstand gaat. De wat? Ja, de spaarstand. Het gaat de voeding die het nog wel binnenkrijgt opsparen, om een volgende hongersnood te kunnen overleven. Dit is een automatische beschermingsreactie van ons lichaam. Je lichaam kan immers niet meer op jou vertrouwen. Het kan zomaar weer periodes te verduren krijgen waarin het uitgehongerd wordt. Het kan dan ook zijn dat wanneer je weer ‘normaal’ gaat eten, je lichaam een meestal korte periode, in de spaarstand gaat. Dit gaat vanzelf weer over naarmate je voor een langere tijd een volwaardig voedingspatroon hebt. Echt waar! Die spaarstand verdwijnt. Don’t worry. Het is vooral een kwestie van volhouden en vertrouwen krijgen in je lichaam. Je lichaam laat jou niet in de steek: jij hebt je lichaam ergens in de steek gelaten en dat moet nu worden hersteld.

 

Volg je mij al?