Hoe ga ik om met bewegingsdrang?

Hoe ga ik om met bewegingsdrang?

150 150 Laura van Kleef

Hoe ga ik om met bewegingsdrang?

In een eerdere Q&A heb ik beschreven wat bewegingsdrang is. Hier zal ik beschrijven hoe je met bewegingsdrang omgaat of beter nog hoe je die drang naar beweging kwijtraakt. Je kunt er immers flink last van hebben. Ook al wil je er heel graag vanaf, het kan erg hardnekkig zijn. Maar het is zeker mogelijk om van die drang af te komen. En om weer te leren te genieten van beweging op een gezonde en ontspannen manier.

Aanpak beweegdrang

In mijn behandeling richt ik me samen met jou op je eetgedrag, beweeggedrag en met name op waar dit vandaan komt. Voor de aanpak van beweegdrang is geen vaststaande regel. Dit omdat ieders herstel anders verloopt, ieder is hierin uniek. Als je ondergewicht hebt en je gezondheid is in gevaar, is het belangrijk om de beweegdrang drastisch te beperken. Met de meeste cliënten maak ik de afspraak de beweging (en daarmee bedoel ik alle beweging) te beperken tot maximaal 30 minuten per dag. Hier zit dus ook het fietsen of wandelen naar school, naar je werk of winkel in. Alle beweging. In sommige gevallen, met name bij extreem ondergewicht, is het nodig tijdelijk in een rolstoel te verblijven of bedrust te nemen. Dit altijd in overleg met een arts. Maar nogmaals dit is per cliënt verschillend. Belangrijker vind ik te kijken in een perspectief en te onderzoeken waarom de beweegdrang in jouw leven aanwezig is.

Waarom moet jij van jezelf bewegen?

Om te leren omgaan met je bewegingsdrang, is het belangrijk te onderzoeken waarom jij van jezelf moet bewegen. Waarom je die lat voor jezelf zo ontzettend hoog legt. Waarom je jezelf straft en je jezelf (jouw lichaam en geest) zoveel pijn doet. In de sessies werk ik lichaamsgericht. Het contact met je lichaam ben je kwijtgeraakt, anders zou je je lichaam niet zo uitputten. Aanraking en voelen in je lichaam vormen een belangrijk onderdeel van de therapie. Om weer voeling te krijgen in je lichaam in plaats van het te negeren en ontkennen van wat er werkelijk aan de hand is. Wanneer je meer contact krijgt met je lichaam, kun je gaan ervaren wat het vele bewegen met je doet en kun je stapsgewijs leren om te stoppen met dat wat je nu in stand houdt. Je leert ervaren wat de voordelen zijn van minder/ niet bewegen. Voor je geest, voor je lichaam, voor heel je zijn. En ja, als je stopt met bewegen, komt er ineens ruimte en tijd vrij. Ook ruimte om te denken en te voelen. Dat is in het begin hartstikke eng, dat weet ik ook. Maar het zo laten zoals het was, wil je ook niet.

Een stok achter de deur

Wat ik veel zie in de praktijk en wat ikzelf heb ervaren, is dat beweegdrang stoppen niet gemakkelijk is. Het is heel verleidelijk om na een paar dagen minder te bewegen, toch weer meer te gaan bewegen. Zelf mocht ik van mijn behandelaar en mijn ouders niet meer dan 30 minuten per dag bewegen. Dat was de afspraak. Lukt het je niet je beweegdrang in 1 keer te stoppen, dan kun je het afbouwen. Maar alleen als dit gezien je gezondheid mogelijk is. Ben je te erg ondervoed en is je gezondheid in gevaar, dan zal in 1 keer stoppen nodig zijn. Wat ikzelf fijn (en confronterend tegelijk vond), was om afspraken te maken met mijn omgeving. Confronterend, omdat ik me dan meer committed voelde en meer druk voelde om er echt mee te stoppen. Anders kon ik zomaar ‘betrapt’ worden op mijn gedrag. Ging ik meer bewegen dan de afspraak, dan werd ik hierop gewezen. Bij het afbouwen en stoppen van bewegingsdrang komen vaak veel emoties los: angst, verdriet, boosheid enz. Vaak zie je dat de eetstoornis dan naar andere manieren gaat zoeken om toch te kunnen compenseren. Hierover praten met je omgeving is echt mega belangrijk. Open kaart spelen en delen wat er in je omgaat is al het halve werk.

Angst voor aankomen

Meer willen gaan eten én minder bewegen roept vaak veel angst op. De meest voorkomende angstgedachte is dat je aan gaat komen wanneer je niet meer beweegt. Dit is wat velen tegenhoudt in het proces om minder te bewegen. Het is iets heel dubbels: enerzijds wil je zo graag stoppen en aan de andere kant is er die angst. Mijn ervaring is dat dit een eigen gecreëerde angst is. Je focust je op je gewicht, maar onder de angst zit een dieper liggende angst. Het is wat jij jezelf vertelt, maar je weet helemaal niet wat er gaat gebeuren als je het nooit hebt geprobeerd.  Je komt geen kilo’s aan wanneer je stilzit. Echt niet! Het betekent ook niet dat jij je hele leven stil moet gaan zitten en nooit meer mag bewegen. Het is iets tijdelijks. Totdat jij weer op krachten bent, weer gezonder kunt denken en een gezonder lichaam hebt. De bewegingsdrang houd je eetstoornis in stand. Herstel gaat niet zonder dit af te bouwen of te stoppen.

Houd vol!

Oké, het is niet simpel, maar niet onmogelijk. Als jij wilt herstellen van jouw eetstoornis, dan moet je vooral volhouden. Dat is echt de manier om er te komen. Volhouden, volhouden, volhouden. Geef niet op! Of geef het in ieder geval een kans! Blijf jezelf herinneren aan waarom je je beweegdrang wilt stoppen. Voel waarom jij beter wilt worden. Welke toekomstdromen heb je? Wat zijn je doelen? Wat kan jij straks weer als je gezond bent? En hoe zou je je dan voelen? En wat voor leuks kun je doen in de tijd dat je niet meer hoeft te bewegen? Je hebt straks zeeën van tijd over. Hoe wil je die invullen? Maak daar maar fijne gedachtes over.

Emoties onder al die drang

Wat ikzelf heel belangrijk vind in herstel van een eetstoornis is het contact met je lichaam herstellen. Dat is voor mij persoonlijk écht de sleutel geweest naar herstel. Weer leren je lichaam te bewonen, er gevoel voor te krijgen. Alleen dan kun je je lichaam geven wat het nodig heeft en kun je leren van jezelf te houden. Onder de drang naar beweging en compenseren zit een veel diepere laag. Die gaat over emotioneel tekort, over tekorten die je misschien als kind hebt opgedaan, over pijn, schaamte, verdriet en nog veel meer. Dit is te veel om in je eentje aan te pakken. Sterker nog: het is niet eens mogelijk om dat in je eentje uit te pluizen. Daar heb je professionals bij nodig. Mensen die jou kunnen helpen om terug in je eigen lichaam te komen. Om je eigen huis weer te gaan bewonen. Mocht je daar hulp bij willen, dan wil ik je graag uitnodigen om eens met me te komen praten. Hier kun je vrijblijvend contact met me opnemen. Niks moet trouwens. Samen kunnen we kijken wat jij nodig hebt om jouw bewegingsdrang te minimaliseren of te stoppen en een gezonde relatie met voeding en je lichaam te krijgen. Velen gingen je al voor.

2 comments
 • Ik moet van mijn mama mijn sport beperken tot maximum 30 minuten en mag geen HIIT meer doen… ik heb het gevoel dat heel mijn wereld uit elkaar valt en ik weet niet hoe ik hiermee moet omgaan. Ik ben zo bang, heb het gevoel dat er iets ergs staat te gebeuren, dat ik een zwart gat ingetrokken zal worden. Dat ik al mijn houvast verlies. Zelfs gedachten aan compenseren in mijn eten zijn niet voldoende om rust te brengen in mijn hoofd. Ik ben zo ontzettend bang.

  • Hanne,
   Dankjewel voor je berichtje.
   Kun je voor jezelf vanaf een afstandje bekijken waar je écht zo bang voor bent?
   Waar voel je dit in je lichaam? Zoals ik het nu lees lijkt het vooral in je hoofd een angst te zijn. Maar kun je dit ook voelen in je lichaam? Kun je de angst dragen in plaats van ervoor weg te lopen of het ‘op te lossen’ met (niet) eten/bewegen?

   Mocht je hier iets mee willen, dan zouden we hier een sessie voor kunnen inplannen. Dit gaat te diep om hier te bespreken <3
   Liefs Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?