Wat is anorexia?

Wat is anorexia?

150 150 Laura van Kleef

Wat is anorexia?

Anorexia nervosa is van alle eetstoornissen de meest bekende.

Wanneer je worstelt met anorexia ben je niet tevreden met jezelf en heb je het gevoel geen controle te hebben over je leven. Je vindt jezelf te dik en voelt je niet fijn in je lichaam.

Het is niet dat je op een dag kiest: ‘Ik ga anorexia ontwikkelen’.

Het begint onschuldig

Anorexia begint vaak onschuldig, maat gaat van kwaad tot erger. Op een gegeven moment ben je 24/7 bezig met je gewicht, je lichaam en eten. Misschien heb je het beeld gelukkiger te worden wanneer je slanker bent. Misschien denk je dat je dan meer gewaardeerd of gezien gaat worden. Of misschien wil je juist onzichtbaar zijn.

Gewicht verliezen lijkt de oplossing. Je doet daar dan ook erg je best voor. Vaak lijkt deze eetstoornis in het begin erg onschuldig. Op een gegeven moment gaat het opvallen voor de buitenwereld dat je dunner wordt of te dun bent. Ook je BMI geeft dit aan. Je gezondheid loopt gevaar. Maar jij ziet het niet. Je ontkent het. Je ziet jezelf immers heel anders in de spiegel. Jij vindt jezelf nog steeds niet dun genoeg. Misschien zelfs dik. Houd jij jezelf nou zo voor de gek? Waarom zie jij geen realistisch beeld van jezelf?

Het niet of minder eten, geeft je (in het begin) een sterk en krachtig gevoel. Het gevoel dat jij de touwtjes in handen hebt en jij de controle hebt. Eigenlijk gaat de eetstoornis niet over eten. Dat klinkt misschien gek, maar met het uithongeren van jezelf onderdruk je jouw emoties. Emoties die je moeilijk vindt ga je uit de weg.

Presteerders & perfectionisten

Jij bent een echte presteerder. Je legt de lat hoog voor jezelf. Vaak wordt iemand met anorexia gezien als slim, betrouwbaar en iemand met een krachtige persoonlijkheid. Perfect zijn lijkt voor jou het ideaalbeeld. Falen is je grootste angst. Herken je dat? Dat je het nooit genoeg vindt van jezelf? Dat het altijd beter kan en je bang bent het verkeerd te doen. Op school of op het werk presteer je goed. Je bent de voorbeeldige leerling of voorbeeldige collega. Je staat altijd voor anderen klaar. Voor leerkrachten of werkgevers zou er hier een alarmbel af moeten gaan. Iemand die zoveel studeert, dagenlang ploetert voor tentamens, zijn/haar huiswerk netjes maakt  en zo bang is om het verkeerd te doen. Dit moet in mijn ogen serieus worden genomen.

Steeds minder eten

Even terug naar het eten: Je gaat steeds minder eten en het voedsel wat je tot je neemt wordt steeds beperkter. Je honger onderdruk je door niet te eten. Veel mensen met anorexia bewegen meer dan goed voor ze is. Ze sporten vanuit een ‘moeten’. Vanuit een dwanggedachte. Het liefste wat je wilt is afvallen. Aankomen lijkt het ergste wat je kan overkomen. De hele dag door denk je aan eten, compenseren en afvallen. Je hebt een strenge routine wat betreft eten voor jezelf ontwikkelt. Veel mensen met anorexia tellen calorieën, eten zo min mogelijk vetten, koolhydraten en suikers. Je labelt voeding in gezond en ongezond. De ongezonde producten verban je uit je voedingspatroon. Gezond eten, afvallen en evt. sporten lijken het antwoord op je problemen. Met een uitroepteken achter lijkt!, want juist hierdoor raak je steeds verder van jezelf verwijderd en wordt de eetstoornis steeds groter in je hele systeem.

Volg je mij al?