Vegetarisch of veganistisch…jij of de eetstoornis?

Vegetarisch of veganistisch…jij of de eetstoornis?

1280 854 Laura van Kleef

Vega(n): momenteel een hippe food-trend. Maar hoe is dat als je een eetstoornis hebt? Kies jij voor vegetarisme of veganisme vanuit je hart? Of speelt de controle van de eetstoornis er een rol in?

Na het schrappen van chips, nootjes, room of andere calorierijke producten, koos ik ervoor om vegetariër te worden. Geen vlees eten was voor mij eigenlijk wel makkelijk. Het maakte de keuze voor voedingsmiddelen nog beperkter. Naar mijn omgeving verkondigde ik dat het zielig vond voor de dieren. En tja..ik was nooit zo’n fan van vlees geweest, dus ik kwam er ook wel gemakkelijk mee weg. In dit blog ga ik verder in op dit onderwerp. Word je vegetariër of veganist vanuit jezelf of vanuit de eetstoornis? Het is wel een verschil. 

Veel mensen met een eetstoornis willen vega(n) eten

Plantaardig eten. Het is momenteel een hot item. De vega(n) lunchcafeetjes ploppen als zaadjes uit de grond. Voor mensen met een eetstoornis best een trigger als je het mij vraagt. Het wordt immers bestempeld als ‘gezond’ en daar is iemand met een eetstoornis sterk in geïnteresseerd. Ik merk in gesprekken met mijn cliënten dat het best een dingetje is. Juist het vega(n) worden maakt het een grotere vlucht om uit eten te gaan met anderen, om dingen in de supermarkt te kopen, om bij die vriendin of je ouders te eten. Want ja, jij eet dat niet of ze hebben het niet. Makkelijk voor de eetstoornis! Belangrijk is te onderzoeken waar de wens vandaan komt om vega(n) te gaan eten? Wil jij dat echt? Of kies je dit vanuit de eetstoornis? Als je midden in je eetstoornis zit en voorheen nog geen vegetariër of veganist was, zou ik je adviseren er (nog) niet mee te beginnen.  Zorg er eerst voor dat je leven niet afhankelijk is van gewicht/eten/je uiterlijk. Pas als je hersteld bent, kun je in mijn ogen vanuit een gezonde overtuiging kiezen om vega(n) te worden.

Hmm…wéér zo’n dieet dat je ‘gelukkig, fit en slank’ maakt

Alles wat met eten te maken had, vond ik tijdens mijn eetstoornis interessant. Boeken, nieuwe food-trends, gezonde recepten: ik was van alles op de hoogte. Controle, daar draaide dit alles om. Ik wilde zelf alles regelen rondom voeding. Sommige diëten beweren dat detoxen goed voor je is, andere trends gaan voor enkel groenten en fruit of koolhydraatarm eten. Hmm..super interessant wanneer je een eetstoornis hebt..maar o zo triggerend. Je bent er op dat moment vatbaar voor. Je bent zoekende. Zoekende naar wie je bent. Je bent al onzeker, hebt een laag zelfbeeld en dan komt daar dat fantaaaastische dieet aan je ogen voorbij. Wauw denk je!, dat wil ik ook! Hét dieet dat jou gelukkig zal maken, fit en slank. Voordat je het zelf doorhebt zit je aan de raw food, shakes of word je vega(n).

 

Er is niks mis met vega(n) eten. Maar is het bij jou een bewuste keuze of een eetgestoorde?

‘Ik wil mezelf niet meer straffen’

Ik ben zeker niet tegen vegetarisch of veganistisch eten. Ook ikzelf eet gemiddeld zo’n 4-5x per week vegetarisch. Vaak neem ik bij de lunch wel vleeswaren op mijn boterham of een visje bij de avondmaaltijd. Zorgen voor de aarde en minder dierenleed daar ben ik absoluut een voorstander van. Maar een keer Babi Pangang eten bij de Chinees of een avondje uit eten bij de pizzeria, sla ik niet over. Ik maak keuzes waar ik me happy bij voel. Ikzelf vind vegetarisch eten echt geen straf. Ik vind het heerlijk om lekker te combineren met fetakaas of een ander vegetarisch alternatief. Ik maak deze keuzes niet vanuit een controledrang. Ik maak de keuzes omdat ik me er goed bij voel. Ik heb jarenlang zo streng geleefd en me allerlei dingen ontzegd, dat wil ik nooit meer.

Geef jezelf eerst tijd om te herstellen van je eetstoornis…

Ik vind het bijzonder om te zien hoe mensen ergens voor kunnen staan. Mensen die bijvoorbeeld voor 100% vegan willen eten. Maar zit jij middenin jouw eetstoornis en beperk je je daardoor nog meer op het gebied van eten, denk dan goed na of dit nu wel goed is voor jou. Je hebt al zoveel regels waaraan jij moet voldoen. Je kunt op een heleboel andere manieren jouw steentje bijdragen aan de wereld. Denk aan ‘dierproefvrije make-up’, je afval scheiden, minder plastic gebruiken, 2e-handskleding etc. Dat hoef je niet persé in eten te zoeken.

en maak dan de keuze…

Als je écht hersteld bent van je eetstoornis, kun je een juiste keuze gaan maken of je daadwerkelijk vegetarisch of veganistisch wilt eten. Wil jij een eitje bij je ontbijt op zondag kunnen eten? Wil jij wél die pizza met kaas eten? Of wil jij na het uitgaan een broodje döner kunnen nemen, zonder je daar schuldig over te voelen, doe dat dan. Én voel jij toch dat je vegan wil worden, ook prima. Doe wat goed voelt voor jou. Het leven gaat niet over het controleren van je eten. Probeer eerst daar los van te komen. Los van jouw eetstoornis. Pas dan kun je keuzes over voeding maken die je echt vanuit je hart maakt.

4 comments
 • Mooi geschreven Laura en ontzettend herkenbaar. Dankjewel! Ik eet al jaren geen vlees, wel vis, daar is ook weer een naam voor 😉
  Dus als we uit eten gaan ga ik voor vis of vega, best veel keus tegenwoordig. Volgend weekend gaan we met een door anderen georganiseerd weekendje naar Londen. Ze zijn van mijn eetwensen op de hoogte, maar ik vind het heel spannend..

  • Hoi Marion, jij ook bedankt voor je lieve reactie! Fijn dat je herkenning vindt in mijn blog.
   Haha, ja je kan in principe overal wel een naam voor bedenken he;)..ik zou vooral lekker doen waar jij je fijn bij voelt!
   Jou kennende weet en voel je dat wel goed aan.
   Wat je zegt: er is zeker veel keus in vis of vega.
   Ja, wat vind je zo spannend aan het weekendje Londen met andere mensen erbij? Het maken van ‘andere keuzes’? Het eten sowieso met andere mensen erbij? Of wat is de reden dat je het zo spannend vind?
   Ik wens je er in ieder geval veel succes bij!! Liefs van mij

   • Wat ik spannend vind is dat ik de “controle” niet heb, weet niet wat ik te eten krijg.. ontbijt, lunch en diner voor 3 dagen en dan ook nog in een ander land. Pittig vind ik dat, jammergenoeg nog steeds. Maar ik ga er voor zorgen dat ik een heel leuk weekend heb! ? xxx

Leave a Reply

Volg je mij al?