Controle en eetstoornis

Controle en eetstoornis

900 600 Laura van Kleef

Overal op tijd komen, goede cijfers halen op school, hard studeren en niet eten. Ik had de touwtjes jarenlang in handen. Ik wilde structuur, duidelijkheid en me houden aan regels. Zelf bepaalde ik hoeveel ik at, wat ik at en wat niet. Ik bepaalde het getalletje op de weegschaal en was zelf de controleur van mijn leven. Over mijn gevoelens had ik geen controle. Met niet eten had ik hier wel controle over, immers voelde ik daardoor niets. Als ik met eten bezig was, hoefde ik geen pijn en verdriet te voelen.

Veiligheid

De controle van de eetstoornis gaf me een veilig gevoel. Aan de andere kant voelde ik me super onveilig. Bang voor de boze buitenwereld met alle verantwoordelijkheden. Lange tijd bleef ik liever in het veilig vertrouwde wereldje van mijn eetstoornis. En o-wee als je daar aankwam! Dan was het huis te klein. Na jaren vast te zitten in mijn eigen gecontroleerde wereld, moest er een ommekeer komen. Ik was uitgeput, ziek en op het randje na dood. Ik moest mijn ‘veilige’ eetstoornis los gaan laten. Toen ik vanuit de kliniek een eetlijst kreeg, pakte ik daar de controle in. Ik wilde alles keurig en op de juiste tijd eten. Het beetje houvast dat ik nog over mijn eten had, wilde ik nog niet loslaten. Werd het 18:10 uur met avondeten in plaats van 18:00 uur (de afgesproken tijd die ik in mijn hoofd had), dan was ik boos op mijn moeder en kreeg zij de volle laag. Niet begrijpend keken mijn ouders me dan aan. Waarom deed ik zo?

Voor mij was het zo normaal mezelf aan strikte regels te houden, dat ik nooit kon geloven dat ik ooit vrij en ongecontroleerd met eten om zou kunnen gaan. En toch is het gelukt!

Hoe laat je het strenge rondom eten los?

In het begin wilde ik mijn eetpatroon en eetlijst vasthouden zoals mij was voorgeschreven. Me houden aan de regels. Netjes zoals ik altijd deed en op mijn eigen vastgestelde tijden. Er komt echter een tijd dat je het eten meer los mag gaan laten. Dat je mag gaan variëren met eten en tijdstippen waarop je eet. Stapje voor stapje leren om naar behoefte te gaan eten. Luisterend naar wat je lichaam nodig heeft en aan je vraagt. Dit is echt een zoektocht kan ik je uit ervaring zeggen. Een zoektocht naar het vinden van een gezonde balans. Leren de te strakke structuur los te laten. Wil jij hulp bij deze zoektocht? Stuur dan gerust een bericht. Ik kan je helpen bij het proces om jouw controle en structuur los te gaan laten en weer op een gezonde manier met eten om te leren gaan.

Leave a Reply

Volg je mij al?