Had jij in het nieuwe jaar met jezelf afgesproken dat je beter voor jezelf zou gaan zorgen? Wilde je afvallen? Of juist meer gaan eten? En? leef jij deze goede voornemens na? Of zijn jouw goede voornemens al in de 3e week van januari gesneuveld? Als dat zo is, dan ben je vast niet de enige. Je maakt goede voornemens, terwijl je misschien al wel weet dat ze toch niet voor je gaan werken. In dit blog geef ik je 5 tips om jouw voornemens wél te laten slagen.
Goede voornemens die niet werken
De meeste voornemens gaan over gezonder willen leven (extra kilo’s kwijtraken, stoppen met roken, minder stress, sporten of juist aankomen in gewicht) en meer tijd voor familie en vrienden vrijmaken. Goede voornemens volhouden blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn. Ook voor mij niet hoor! Maar waarom dan niet? Waarom lukt het ons niet afscheid te nemen van onze hardnekkige, oude patronen? Inderdaad, omdat we ingebakken gewoontes nou eenmaal niet zomaar veranderen. Wat ikzelf veel effectiever vind is te kijken naar dingen die jij kunt doen om jouw leven leuker te maken. Om in een positieve spiraal te komen in plaats van jezelf te dwingen je goede voornemens vol te houden.
Tja. Wat te doen? Opgeven om ooit van je eetstoornis af te komen? Opgeven om gezonder te leven? Je energieker te voelen? Nee. Dat voelt toch ook niet goed. Naar mijn idee gaat het veel meer over het gunnen van fijne dingen aan jezelf. Jezelf iedere dag toestaan om je lichaam het beste te geven. Dus ook om dat chocolaatje bij de thee te nemen of dat koekje waar je zoveel zin in hebt. Straf je lichaam niet, maar kijk eens wat je lichaam allemaal voor jou doet. Doordat we zo streng voor onszelf zijn en je jezelf veel dingen ontzegd of niet gunt, behoud je juist die vicieuze negatieve cirkel.
Graag deel ik 5 tips met je die ervoor zorgen dat jij stap voor stap jouw goede voornemens behaald.
1.
Liefde voor je lichaam
We plegen als mens veel roofbouw op ons lichaam. Ons lichaam doet onwijs veel voor ons als mens. Ik vind dat we daar echt meer bewust van mogen worden. Veel mensen werken hard, we lijden onder stress, we doen dingen ‘snel-snel’, eten te veel of te weinig, (sommige) mensen drinken alcohol, roken, sporten overmatig of juist te weinig, we slapen slecht en ga zo maar door. Waarom doen we ons lichaam toch zoveel pijn aan? Verdient het dat? Nee toch. Als jij jouw goede voornemens wilt waarmaken, kijk dan eerst naar je lichaam. Wees eens wat liever voor het lichaam dat je gekregen hebt. Dat is stap 1. Het begint bij jezelf.
2.
Focus op waar je NU staat
Ik hoor vaak: ‘Ik wil af van mijn eetstoornis’. ‘Ik wil af van de spanning in mijn lijf’, ‘Ik wil me niet meer zo voelen’ of ‘Ik ben klaar met die overtollige kilo’s’. Ja dat snap ik wel… Alleen sla je daardoor een heel groot stuk over. Een deel van jezelf wat er nu wel is. Je startpunt. Hetgeen wat je wilt loslaten, moet eerst even vastgehouden worden. Je kunt namelijk niet iets willen loslaten als je het nooit hebt vastgehouden. Heb jij je eetstoornis al eens bedankt voor hetgeen het voor je heeft gedaan? Het heeft je namelijk ook door moeilijke tijden heengebracht. Het heeft je willen beschermen tegen een hoop pijn. Misschien kwam je eetstoornis wel in jouw leven omdat hij je gelukkiger wilde maken. Vaak komt een eetstoornis immers met een positieve intentie. Alleen slaan velen daarin compleet door. Door te focussen op waar we vanaf willen, negeren we een groot deel van onszelf. Namelijk dat wat er nu wel is, hoe vervelend je dat ook vindt. Probeer je eens te focussen op waar je nu staat. Omarm dat deel van jezelf. Zodat je het daarna kunt leren loslaten. Stapje voor stapje.
3.
Zorg eerst voor jezelf
Mensen met eetstoornissen zijn vaak zorgende types. Mensen die er graag voor anderen zijn. Maar daarbij zichzelf vergeten. ‘Ach, ik ben niet zo belangrijk’ of ‘de ander heeft het harder nodig’. Voor het overwinnen van jouw eetstoornis is het belangrijk om eerst te investeren in jezelf. Zorg eerst voor jezelf in plaats van er voor een ander te zijn. Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch. Het is niet hetzelfde als ‘alleen aan jezelf denken’. Het is zelfs essentieel. Je hebt meer te geven en bij te dragen aan de wereld als jij voor jezelf zorgt.
Veel mensen met eetstoornissen denken egoïstisch te zijn als ze meer voor zichzelf gaan staan. Maar het tegendeel is waar: juist als we ons niet goed voelen, worden we egoïstischer en hebben we geen energie voor de dingen die we belangrijk vinden. Als je lekkerder in je vel zit, ben je rustiger, kun je alles beter overzien en er zijn voor jezelf en je omgeving.
4.
Laat je emoties los
Emoties. Ze zijn voor mij dé kern geweest van mijn eetstoornis en het overwinnen daarvan. Zelf drukte ik mijn emoties weg door mezelf uit te hongeren. Door te leven op 1 boterham en een appel per dag. Door obsessief te bewegen en dag in dag uit bezig te zijn met compenseren en calorieën tellen. Jarenlang voelde ik niets meer dan leegte en angst. Angst voor afwijzing, angst om fouten te maken, angst om er niet bij te horen. In therapie leerde ik mijn emoties opnieuw herkennen en beleven. Dat was het! De frustratie, boosheid, angst en verdriet. Het mocht er steeds meer zijn. En zo kwam ik weer tot leven. De energie in mij ging weer stromen. Ik weet het klinkt makkelijk: uit je emoties. Wat ik als advies mee wil geven is: ga op zoek naar manieren waarin jij jouw emoties kunt uiten. Bijvoorbeeld door te gaan boksen, te krassen op een papier, op een kussen slaan, te schreeuwen in het bos. Kijk voor jezelf wat jou helpt. En vergeet vooral niet te praten over jouw emoties met iemand bij wie jij je enigszins veilig voelt.
5.
Stil zijn
Dit vind ikzelf misschien wel de meest essentiële van allemaal. Tevens ook de lastigste. Stil zijn en rust nemen. Zo belangrijk voor het overwinnen van jouw eetstoornis. Zitten, stil, helemaal niks doen behalve voelen.
Ga zitten, adem in en uit. Breng je aandacht steeds terug naar je ademhaling en verder niets. Er zullen gedachten opkomen als ‘zit ik hier een beetje te niksen’, ‘ik kan dit niet’ of ‘ik wil opstaan’. Allemaal veroordelende gedachten. Laat ze maar komen en weer gaan. Je zal misschien willen opstaan en je ongemakkelijk voelen. Dat is allemaal prima. Na een tijdje laat je ego je met rust en na een paar dagen zul je merken dat je steeds rustiger wordt.
Deze oefening kun je doen wanneer jij in je eetstoornis vastzit. Wanneer je een eetbui denkt te krijgen, de neiging hebt om te gaan braken of te veel wilt gaan bewegen. Ga eens zitten en voel: wat voel ik nu eigenlijk? Waar voel ik dit in mijn lichaam? Is het een prettig of onprettig gevoel? Wat is mijn behoefte op dit moment? Wat heb ik nodig? Op deze manier word je je bewuster van wat er in jou leeft en heb je die eetbui of hardloopronde misschien wel helemaal niet meer nodig.
Wil jij ook aan de slag om stap voor stap gelukkiger te worden? Wees welkom voor een groeigesprek.
Lieve groetjes,
Laura