De schijncontrole van de eetstoornis

De schijncontrole van de eetstoornis

1280 853 Laura van Kleef

Een eetstoornis en controle gaan hand in hand. Tijdens mijn eetstoornis was controle mijn belangrijkste sleutelwoord. Alles moest gaan zoals ik dat in mijn hoofd had. Ging ik een dagje weg, dan was ik daar dagen van tevoren mee bezig: ‘Wat zou ik daar eten?’ ‘En hoe kan ik nu zo min mogelijk binnenkrijgen?”. Ik mocht van mezelf niet meer eten dan ik zou verbranden. Nu weet ik dat de controle slechts schijncontrole is.

Door een eetstoornis verlies je dingen die je nooit kwijt zou willen raken. Zelfs je “eigen ik” dreig je kwijt te raken. Hoezo controle?

Angst de controle te verliezen

In mijn praktijk zie ik veel jongeren en volwassenen worstelen met hun eetstoornis. Stap voor stap gaan ze vooruit. Één ding waar ik me steeds meer over fascineer is de angst om de controle los te laten. Controle heeft alles te maken met angst. Bang om de eetstoornis los te laten. Ik herken het gevoel nog van toen. Want wat gebeurt er als je minder controleert? Wie blijft er dan nog over? Wie ben jij zonder jouw eetstoornis? En wat krijg je ervoor terug?. Het zijn geen gekke vragen. Nee, de eetstoornis waar jij zo tegen vecht, lijkt een veilige haven. Hierin heb jij de touwtjes in handen en lijk je de controle volledig zelf te hebben. Nadat ik herstelt ben van mijn eetstoornis, kijk ik heel anders naar deze controle. Ik noem het schijncontrole.

De schijn

Er komt een moment dat je je realiseert dat de eetstoornis meer kwaad doet dan goed. Dat die veilige wereld eigenlijk heel onveilig is en jou ernstige schade toebrengt. Dat je lichaam niet meer wilt wat jij in je hoofd hebt. Dat is het moment van bewustwording. Wat je met die bewustwording doet is de volgende stap: het moment dat je gaat vechten, vluchten of stil blijft staan. Vechten tegen de eetstoornis is wat mij heeft geholpen afscheid te nemen van  de schijncontrole . Ik weet het, het klinkt zo eenvoudig uit iemand anders mond. Het is niet ‘gewoon’ even doen, het is niet simpel, maar wel de werkelijkheid. Doen wat de eetstoornis vooral niet wil. Om jouw angst te overwinnen en de controle los te gaan durven laten, is er 1 ding dat nodig is en dat is de confrontatie aangaan.

Doen wat de eetstoornis vooral niet wilt, het is niet eenvoudig, wel noodzakelijk

Stop met vasthouden

Heb jij het idee dat vasthouden je verder brengt naar jouw leven? Mijn ervaring is dat het willen vasthouden van gevoelens, situaties en personen, mij juist verder wegduwt van dit verlangen. Ik heb jarenlang geprobeerd om mijn leven te controleren en te plannen. Dit gaf verkramping in heel mijn lijf, maar ook in mijn doen en laten naar de wereld. Geforceerd leefde ik mijn leven. Ik genoot niet en was steeds op mijn hoede voor wat er kon gebeuren. Ik heb geleerd dat je niet alles voor kunt zijn. Het leven komt zoals het komt en is niet volledig controleerbaar.

Mijn tip voor jou: Heb vertrouwen in dat wat gaat komen. Je kunt jouw leven niet controleren. Daar is het leven niet voor bedoelt. Dus laat gaan, laat het idee van ‘In control’ willen zijn los. Vertrouw op het lopen van jouw pad, op jouw tempo. Op jouw moment en in de tussentijd: ‘ontspan’.

Voor mij is controle een belangrijk thema voor herstel van een eetstoornis. Daarom schrijf ik vaker over dit onderwerp. Heb je het blog ‘De controle van de eetstoornis’ al gelezen? Of mijn persoonlijke verhaal, waarin ik vertel hoe ik mijn eetstoornis heb overwonnen? Zeker de moeite waard als jij tips en tools wilt om af te komen van controle-dwang.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring met controle tijdens jouw eetstoornis. Ik zou het super tof vinden als je een reactie plaatst onder dit blog, zodat ik weet wat er speelt onder de lezers en ik jou hierbij kan helpen. Laat jij iets van je horen?

Tijdens de inspiratiedag van zaterdag 20 januari ga je aan de slag om meer inzicht te krijgen jouw controle-behoefte en ga je leren hoe je deze controle kunt doorbreken. Heb jij je al aangemeld?

Inspiratiedag

Een dag vol herkenning, motivatie en bijzondere momenten

Leave a Reply

Volg je mij al?