Hoe kan ik nou gelukkig zijn met een eetstoornis?

Hoe kan ik nou gelukkig zijn met een eetstoornis?

1280 852 Laura van Kleef

Hoe kun je gelukkig zijn, terwijl je allemaal problemen hebt in je leven? Het lijkt misschien erg moeilijk. Maar het is mogelijk. Laat ik eerlijk zijn: ik zag dat tijdens mijn eetstoornis ook niet. Inmiddels weet ik dat het wél mogelijk is. Laten we bekijken hoe.

Jij hebt makkelijk praten, jij hebt geen eetstoornis

Ik besef dat mijn leven op dit moment fijn is. Er is veel om dankbaar voor te zijn. Mijn gezondheid, liefde voor mijn vriend en mezelf, lieve familie om me heen, vrienden, een fijn plek om te wonen, fantastisch werk en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik voel me gelukkig. Daar ben ik écht heel dankbaar voor. Zoals jullie weten is dit jarenlang heel anders geweest. Hoe kan het dat mijn leven zo anders is geworden? Soms lijkt het voor mij te mooi om waar te zijn. Dan moet ik mezelf gewoon even knijpen. Puur omdat ik weet en zelf heb gevoeld dat het leven ook een heel andere kant heeft. Ik heb hard moeten werken, moeten knokken, om te staan waar ik nu sta. En stel, je leven is op dit moment niet makkelijk en soms zelfs uitzichtloos. Alsof het lijkt dat er dingen gebeuren waar je geen invloed op hebt. Wat kun je dan doen om je tóch gelukkig te voelen?

Het leven hoeft niet alleen maar leuk te zijn

We stellen in de huidige tijd behoorlijke hoge eisen aan onszelf. Op Facebook en Instagram lijkt het of iedereen het naar zijn zin heeft en dolgelukkig is. De meeste mensen laten de pijn die ze voelen niet aan de buitenwereld zien. Maar allemaal lijden we gaandeweg. In kleine en grotere mate. Mensen worden ontslagen, krijgen een ernstige ziekte, anderen krijgen een burn-out, sommigen lijden aan een eetstoornis of een andere verslaving. Je auto gaat kapot, je partner verlaat je of je zingt vals tijdens een belangrijk optreden. Shit happens.
Het leven is niet altijd leuk…ellende is er. Naast deze ellende is er ook geluk. Iedere dag zijn er mooie momenten. Je mag je gelukkig en dankbaar voelen, ook al ben je ziek of is er iemand overleden. Klinkt dat gek? Misschien wel. Ik ben hier door de jaren heen anders over gaan denken. Ik geloof dat het mogelijk is ook in de moeilijkste omstandigheden toch gelukkig te zijn.

We willen ons allemaal fijn voelen

Hoe je het ook wendt of keert,  we willen ons allemaal fijn voelen en gelukkig zijn. Én toch, toch doen we zoveel dingen die ons geen stap verder brengen naar dit geluk. Je moet eens voor de grap om je heen kijken hoeveel mensen het tegenovergestelde doen van wat goed voor hen is. Ik heb me er ook jarenlang schuldig aan gemaakt door in mijn eetstoornis te blijven hangen. Ik dacht dat ik daar gelukkig van werd, maar het maakte me ongelukkiger en ongezonder dan ik ooit had gedacht. En zo zijn er veel mensen die gezond willen zijn en gelukkig willen leven en tóch blijven roken, niet sporten en alcohol blijven drinken. Als je graag gezond wilt zijn, doe je er goed aan om een stap richting gezondheid te zetten. En nee, dat is niet blijven hangen in oude patronen.

De situatie waarin je nu zit, kun je als startpunt gebruiken. Waar jij je ook bevindt op dit moment in je leven, er is altijd iets waar je aan kunt werken om je leven fijner, leuker of gezonder te maken.

Doe je wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Wil jij groeien of blijf je stilstaan?

Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd over mezelf. Voorheen bleef ik constant in cirkels ronddwalen van angst en controle. Ik voelde me ontzettend ongelukkig. Ik wist niet wie ik was, laat staan wat ik wilde in dit leven. Na jarenlang met hartkloppingen geleefd te hebben, tegen de zoveelste burn-out aangezeten en 10 jaar een eetstoornis, was ik er helemaal klaar mee. Weet je waar het bij mij steeds mis ging? Ik wees naar anderen. Ik bleef in een slachtofferrol hangen en negeerde mijn eigen gevoelens. Ik was bijna verslaafd aan ellende en problemen in mijn hoofd. Ik zocht naar bevestiging bij anderen.

Herken je dat: dat het soms comfortabel kan voelen om je ellendig te voelen? Dat het bijna “normaal” lijkt geworden dat je je zo voelt? Ligt bij jou dan ook het gevaar op de loer dat je veel slechte dingen voor je lichaam gaat doen, waardoor je je nog ellendiger gaat voelen? Ik wil je niet inspireren om dit te blijven doen, maar wil je helpen om te doen wat wél werkt om gelukkiger te worden. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en geluk.

Dus hoe kun je loskomen van jouw ellende? Hoe kun je gelukkig zijn terwijl er problemen zijn in je leven?

Laten we eens kijken…

Pas je dit toe in je leven, dan kom je écht verder

In mijn blogs schrijf ik vaak over het thema controle. Waarom? Omdat ik van mening ben dat dit een uiterst belangrijk en belemmerend thema is voor iemand met een eetstoornis. Zelf was ik de grootste controlfreak ever. Alles wilde ik controleren: de tijd waarop ik at, wat ik at, hoeveel ik bewoog, hoeveel tijd ik aan mijn huiswerk besteedde, met wie ik omging, wat er op een dag zou gebeuren en ga zo maar door. Er was geen ruimte voor spontaniteit, laat staan flexibiliteit. Om stapelgek van te worden! Iedere dag wenste ik dat het anders was. Dat mijn eetstoornis ooit weg zou gaan. Dat ik me ooit niet meer zo druk zou maken over alles. Ik maakte me constant druk over dingen waar ik geen controle over had. Hielpt dit mij verder? Uh….nee écht geen stap.

Wat helpt dan wel?

Voor mij gaat het terug naar de basis van ons mens-zijn. Terug naar ontspanning (door een diepe ademhaling) en het mogen loslaten van wat er is. Sinds ik kan accepteren dat het is zoals het is en ik het laat gaan, is mijn leven 360 ° veranderd. Niet alles is jouw verantwoordelijkheid. Laat het los, laat het gaan. Richt je op de dingen waar je wél controle op hebt. Richt je op het volgen van jouw eetlijst in plaats van bang te zijn dat je aankomt in gewicht. Jouw eetlijst geeft jou de controle terug in handen. Je eetstoornis mag de controle niet over jou nemen. Je hoeft niet constant na te denken over eten. Daar is het leven écht niet voor bedoelt.

Maak van jouw geluk jouw levensdoel

Het leven hoeft niet altijd zo moeilijk te zijn als dat het nu misschien voelt. Waarom zou je de ellende nog opzoeken? Je verdient beter – dat vind ik althans.

Stel, je neemt jezelf voor om vanaf nu gelukkig door het leven te gaan. Je doet je best om vaker gelukkig te zijn.
Als jij besluit dat je gelukkig bent, dan doen vervelende gebeurtenissen minder met je. Ze nemen je minder in beslag en kunnen jouw hele dag niet meer verpesten. Je vindt geluk belangrijker dan die vervelende dingen. Geluk wordt jouw levensdoel.

Ik doe mijn best om gelukkig te zijn, ook als er vervelende dingen gebeuren.

Stel: Je zit thuis omdat je te weinig energie hebt om andere dingen te ondernemen. Vanuit je eetstoornis is dit zoals het is. Je accepteert dat je er de controle niet over hebt. Dat het is zoals het is. En je handelt stap voor stap om gezonder en gelukkiger te worden. Zonder boos te worden op jezelf, zonder jezelf zielig te vinden of jezelf te min te vinden. Het is niet goed, niet slecht, maar gewoon wat het is. Met boos zijn op jezelf wordt je niet beter. Met jezelf minachten ook niet.

Mijn tip voor deze week: maak jouw geluk belangrijker dan je ellende. Laat de eetstoornis los. Laat ‘m gaan. Neem voeding tot jou die jij nodig hebt. Je hoeft geen honger te lijden. Je hoeft niet te lijden, jij mag leven en genieten. Stap voor stap. Zet ‘m op, ik geloof erin dat jij het kunt! Wil je meer leesvoer over dit interessante onderwerp? Lees dan ook het blog ‘Tevreden zijn met jezelf, hoe doe je dat?’

Ik wens je een goede week toe met happy moments!

Volg je mij al?